Caption

Sarah Gezien - Caption

‘Mam, weet je dat mijn vriendinnen jou op Insta volgen omdat je vaak zulke leuke captions hebt?’
Ik kijk mijn jongste dochter aan en haar mimiek duidt dat dit een compliment is. Ik vraag of ze het wil herhalen en rek daarmee tijd om na te denken. Het ratelt in mijn hoofd. Ik heb haar uitstekend verstaan, maar ik heb geen idee wat ze bedoelt.
‘Een wat?
‘Een caption, mam,’ klinkt het inmiddels wat ongeduldig. Ik geef me over.

Engels

Het gebeurt me steeds vaker. In tegenstelling tot mijn generatie zijn mijn meiden opgegroeid met de Engelse taal. Via televisie en andere media. Ook op school is het Engels veel vaker voertaal en lezen mijn dochters en het merendeel van hun vriendenkring de leesboeken het liefst in de oorspronkelijke, Engelse, taal. Ondanks dat ik de Nederlandse taal liefheb, vind ik het heel handig dat mijn meiden zo goed Engels spreken. Zo staan ze in het buitenland tenminste niet met hun mond vol tanden.

Corporate bullshit

Waar ik wel een broertje dood aan heb, is de verengelsing van de Nederlandse taal. In de zakelijke wereld wordt een discussie te pas en te onpas doorspekt met Engelse termen. Vaak om te laten zien hoe goed men in de materie thuis is. Of juist om een rookgordijn op te werpen: ‘Als ik nou maar genoeg ingewikkelde termen op tafel gooi, word ik vast geloofwaardig en belangrijk geacht.’ Ik ben er wars van en dwing mijn collega’s een Nederlands synoniem te gebruiken als in de boardroom corporate bullshit wordt uitgebraakt.

Ik word nooit als mijn moeder

Maar hoe zit dat dan thuis? Als jong volwassene nam ik me voor nooit als mijn moeder te worden. Begrijp me goed: Ik had een topmoeder. Dat gezegd hebbende, vond ik destijds dat ze enorm langzaam met de computer omging en dat ze me soms gewoon niet begreep. Terwijl ik toch hele zinnige dingen zei, maar zij herkende de woorden die ik uitsprak niet altijd. Ik vond dat hoogst irritant. 

De geschiedenis herhaalt zich

Ik moet helaas bekennen dat de geschiedenis zich herhaalt. Als ik iets op Netflix of HBO wil kijken, moet ik aan mijn dochters vragen of ze het voor me aan willen zetten omdat ik moedeloos word van de afstandsbediening die tegenwoordig uit duizend knopjes lijkt te bestaan.  En als ik meeluister met een gesprek tussen mijn dochters en hun vriendinnen hoor ik regelmatig woorden die nieuw voor mij zijn. Ik lijk steeds meer op mijn moeder. Gelukkig vind ik dat nu een stuk minder erg dan dertig jaar geleden.

Eureka

Oh ja, weet jij wat caption betekent? Ik heb het opgezocht. Eureka, lange leve Google! Een caption is de tekst die bij de geposte foto hoort. Een bijschrift dus, maar dat woord is vast gruwelijk ouderwets.

Herken je dit? Heb jij ook woorden die je kinderen tegen je roepen en die je moet opzoeken op Google? Zo ja, welke waren dat recent nog? Deel ze met ons en zo leren we allemaal weer wat.

Meer lezen van Antoinette. Hier vind je haar eerdere blogs

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.