Oktober 1967: The Summer of Love en Burgerlijkheid

oktober 1967 muziekDe Veronica Top 40 in de eerste week van oktober 1967ademt vrij nadrukkelijk ‘The Summer Of Love’. Op nummer 1 staan The Rolling Stones met We Love You gevolgd door San Fransisco ( Be Sure To Wear Flowers In Your Hair) van Scott McKenzie op 2. Ook andere hits, van The Spencer Davis Group tot The Small Faces en The Beatles All You Need Is Love klinken behoorlijk psychedelisch. Dat geldt ook voor Nederlandse bijdragen van Boudewijn de Groot Picknick en Armand met Blommenkinders.

Braaf en burgerlijk

Toch vormen de hippies, zeker in Nederland, in 1967 slechts een voorhoede in een maatschappij die feitelijk nog heel braaf en burgerlijk is. Dat blijkt ook uit de hitlijst van die week. Engelbert Humperdinck scoort met zijn The Last Waltz. Roger Whittaker heeft een hit met If I Were A Rich Man uit de musical Anatevka, die ook in het Nederlands heel populair is, met Lex Goudsmit in de hoofdrol van ‘Tefje’. In de musicalwereld is Annie MG Schmidt dan al lang en breed de onbetwiste koningin.

Op Een Mooie Pinksterdag

In het voorjaar van 1967 staat de musical Heerlijk Duurt Het Langst’op de planken. Annie zoekt hierin heel slim de grenzen op van ‘wat mag’. Terwijl dochterlief morgen al zwanger kan zijn van een behanger, Franse zanger of iemand uit Den Haag, mijmert vader over de dagen van toen:

Op een mooie Pinksterdag, als het even kon, liep ik met m’n dochter aan het handje in het parrekie te kuieren in de zon. Gingen madeliefjes plukken, eendjes voeren, eindeloos, kijk nou toch je jurk wordt nat, je handjes vuil en papa boos.”

Maar kleine dochters worden groot.

Vader is een nul

In Op Een Mooie Pinksterdag zingen Leen Jongewaard en André van den Heuvel:

“Vader is een hypocriet, Vader is een nul, Vader is er enkel en alleen maar voor de centen en de rest is flauwekul, Ik wou dat ik nog één keer met mijn dochter aan het handje lopen kon, Op een mooie Pinksterdag samen in de zon.”

Terwijl elke toehoorder weet dat hij eigenlijk wat anders wil zingen in dit wonderschone ‘coming of age’- lied in plaats van “Vader is een nul”.  In oktober 1967 staat deze klassieker inmiddels al 23 weken genoteerd.

Heikrekels in 1967

Toch zijn de Brabantse Heikrekels kennelijk nog geliefder. Zij staan met maar liefst drie uitzonderlijk brave liedjes in de hitparade. Een daarvan, Waarom Heb Jij Me Laten Staan?, zal aan het eind van het jaar de populairste song uit 1967 blijken te zijn.

Muziek brengt je terug in de tijd. Heb jij speciale herinneringen aan een nummer uit de lijst van begin oktober 1967? 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.