Oma wil kunnen zeggen: “Ik heb er wat aan gedaan!”

Sarah Gezien - Oma wil kunnen zeggen Ik heb er wat aan gedaan

Eigenlijk sinds Rineke Dijkinga een blog voor Sarah Gezien met de titel ‘Oma, wat heeft u eraan gedaan?’ schreef, ben ik me nog bewuster geworden van mijn acties op deze aarde. Mijn leeftijd speelt daarbij zeker een rol, want ik heb in theorie niet meer zoveel tijd om er wat aan te doen als 30 jaar geleden. Daarnaast interesse en opvoeding, want sommige dingen zijn er met de paplepel ingegoten. Zoals niet te lang douchen, papiertjes in je zak en bord leeg.

Zonder dat ik het aan de grote klok hang doe ik best lang een aantal dingen die positief bijdragen aan een duurzamere wereld. Maar deel daar niet zoveel over, ik vind dat ik altijd meer kan doen. De lat ligt hoog zal ik maar zeggen. Ik kijk dan ook met name naar vrienden die in mijn ogen vele stappen verder zijn en mij motiveren tot een volgend stapje. Door de opmerking van een vriendin bedacht ik mij dat ik wel zou moeten delen. Door te delen, zonder dat ik het al 100% perfect doe, kan ik weer iemand anders motiveren tot een volgend stapje. Zo stapte deze laatste vriendin de dag na ons gesprek direct over op herbruikbare groente-/fruitzakjes.

Dit in combinatie met de documentaire ‘Kiss the ground’ (een aanrader!), die ik eind december keek, deed mij besluiten te gaan delen wat wij thuis doen en waar ik uitdagingen ervaar. Het kwam door een van de laatste zinnen in deze documentaire. Daar zegt Woody Harrelson: “I won’t give up and neither should you…” en na de aftiteling komt de vraag: “Wat doe jij in je leven ten behoeve van het klimaat?” Het toeval wilde dat ik diezelfde middag me had ingeschreven voor de 52 weken duurzaam challenge (ook een aanrader). Maar toeval bestaat niet… en op dat moment besloot ik deze blog te gaan schrijven.

‘Skills’ onder de knie, check!

Toen ik het lijstje maakte wilde ik sommigen niet eens opschrijven. Zo voor de hand liggend vond ik ze. Na wat research kwam ik er al snel achter dat dit niet het geval is. Dus, here we go:

 1. Waterkraan dicht tijdens tandenpoetsen.
 2. We vangen water op waar we kunnen, bv afkoelwater eieren direct in pannetje laten lopen en de volgende dag weer gebruiken voor koken van eieren of in de gieter.
 3. We douchen minder lang. Een timer gaf daar inzicht. Daarnaast heb ik tijdens het inzepen de waterstraal maximaal op een dun straaltje staan en douche ik altijd koud af of douche soms helemaal met koud water. Ook fijn voor je immuunsysteem.
 4. Een eigen (glazen) bidon mee i.p.v. petflesje water.
 5. Besparen energie (wat je niet verbruikt hoef je tenslotte ook niet op te wekken)
  • Geen licht aan waar we niet zijn;
  • Thermostaat laag en deur dicht in kamers waar we niet zijn;
  • Thermostaat een halve graad lager in huis en trui en sloffen aan;
  • Laders van laptops en telefoons uit het stopcontact;
  • Apparaten niet op stand-by;
  • Alle gloei-, hallogeen- en spaarlampen vervangen door LED of, daar waar de armatuur het niet toeliet, vervangen door een energiezuiniger alternatief;
  • Bij het vervangen van een apparaat kiezen voor de meest energiezuinige nieuw variant*.
 6. Sinds 2014 wekken we zelf elektriciteit op met 12 zonnepanelen.
 7. Fruit en groenten die gelijk in je boodschappentas kunnen afwegen en zonder zak in de tas. Waar dat niet kan kiezen we voor de eerder genoemde herbruikbare groente-/fruitzakjes.
 8. Zoveel mogelijk kiezen voor producten zonder (overtollige) verpakking, met een biologisch afbreekbare verpakking of een duurzamere verpakking zoals glas.
 9. Verpakkingen helemaal leeg maken, desnoods snijd/knip ik ze open. Zoals tubes, maar ook de Weleda bodylotion flacon, daar doe ik dan zomaar nog een kleine week mee. Als voorbeeld tandpasta:

Wist je trouwens dat de meeste mensen veel te veel tandpasta op hun tandenborstel doen? Een hoeveelheid ter grootte van een erwt is al voldoende volgens tandarts.nl in tegenstelling tot wat de fabrikanten ons willen doen geloven.

 1. Afvalscheiding.
 2. Flexitariër zijn (minimaal 5 dagen per week geen vlees of vis).
 3. Geen eten weggooien, ook niet als het over de THT datum. Als het goed ruikt en er goed uitziet kun je het gewoon eten. Ik herinner me nog restjes dag vroeger thuis, heerlijk. Of je vriest het in, gelijk klaar voor een drukke dag.
 4. Kiezen voor biologisch geteeld eten.
 5. Daar waar mogelijk kiezen wij voor duurzamere merken en alternatieven, van Tony’s Chocolonely tot Seepje handzeep. We creëerden zelfs een Seepje #seepspot in ons toilet
  (Lees ook deze test voor duurzame dames hygiëne.) En deze keuzes vallen daar ook onder:
  1. Ecologisch wc-papier;
  1. Nuud deodorant zonder aluminium, parabenen, petrochemicaliën of andere vage chemicaliën. Geen zouten en geen goedkope parfum. In een bioplastic tube gemaakt van suikerbiet (kan in de groenbak, alleen de dop moet in bij het plastic);
  1. Toilet tapes als duurzaam alternatief voor het wc-blok. Met 90% minder plastic en ook veel leuker om te zien.
  1. Ecologische schoonmaakmiddelen zoals Marcel’s Greensoap, Ecover en Method.
 6. Simpelweg minder product gebruiken. Van wat dan ook. Of er helemaal mee stoppen zoals bv. wasverzachter (Natuurazijn of schoonmaakazijn is een prima alternatief).
 7. Herbruikbare verpakkingen gebruiken zoals Bee’s Wrap (heel blij mee) en avocado huggers van Food huggers (minder blij mee. Werkt alleen oké bij een halve avocado).
 8. Starten op Marktplaats i.p.v. direct voor nieuw kiezen. Of lenen bij de buren via Peerby.
 9. Een afvalgrijper en zak mee op wandelingen. Daarmee pakken we zwerfaval op en gooien het thuis in de container. Ook eigen afval neem ik altijd mee naar huis zodat het niet ten prooi valk aan brutale Kauwen en meeuwen die het uit een prullenbak trekken, waarmee het zwerfafval wordt.
 10. Steunen van initiatieven die zorgen voor onze mooie natuurgebieden waar velen van ons in deze corona-tijd veelvuldig van genieten. Wij kiezen al jaren voor Natuurmonumenten.
 11. Vaker lopend of op de fiets ergens heen.
 12. En eigenlijk de simpelste, vaker denken “Heb ik het eigenlijk echt nodig?”

Best een lijstje toch nog. Ook best leuk om eens voor jezelf op een rijtje te zetten. Tenslotte helpen alle kleine beetjes en zoals op een kaart boven mijn bureau staat: ‘You don’t have to see the whole staircase, just take the first step.’

‘Work in progress’

Zoals ik al zei, er zijn nog zoveel vlakken waar ik naar een duurzamere oplossing wil. In sommige gevallen kost het uitzoeken veel werk, daarom is delen met elkaar ook zo fijn. De volgende stappen wil ik dit jaar bereiken:

 • Switchen naar duurzame cosmetica, gezichts-, haar- en persoonlijke verzorging, zonder bv. microplastics. De app BTMB helpt daarbij.
 • Van een tube tandpasta naar tandpasta in tabletvorm zoals Smyle.
 • Van Cif vloeibaar schuurmiddel naar Sonett en een alternatief voor bleek zoeken.
 • Naar duurzaam ondergoed. Growthinkers schreef daar een goede blog over. Een vriendin van mij zweert bij Bamboo Basics.
 • Steeds opnieuw kiezen voor de duurzaamste kleding. Brede zin, materialen, arbeidsomstandigheden tijdloosheid en circulariteit. Dus bij voorkeur merken die nog verder gaan dan de REACH environmental standards.
 • Regenwater opvangen.
 • Duurzaam wasmiddel. Alles wat ik tot op heden geprobeerd heb wast niet zo schoon als mijn vertrouwde wasmiddel en mijn basis uitgangspunt is wel dat een product moet doen waarvoor ik het heb gekocht.
Dromen of zijn het wensen…

En dan heb ik nog dromen. Of misschien zijn het wensen. Hoe dan ook…

 
Ik hoop dat er meer circulaire initiatieven zoals Roetz bikes komen. Bij Roetz is het de ambitie is om tot een 100% betaalbare circulaire fiets te komen. In deze podcast vertellen ze daar meer over.

En ook dat wij bedrijven die overtollige verpakkingsmaterialen gebruiken daar steeds weer op aanspreken. Door de hele corona toestanden moeten wij soms ook online bestellen en ik schrik regelmatig. Vinden jullie het ook niet vreselijk hoeveel overtollige verpakking sommige online bedrijven gebruiken?

En ‘last’, maar zeker niet ‘least’ droom ik van verpakkingen die in elk geval helemaal leeg gaan en dat meer producenten daarover gaan nadenken. Hierboven gaf ik al twee voorbeelden onder punt 9, maar er zijn er veel meer. Van waxinelichtje tot haarverzorging.

Ik sluit af met Woody Harrelson: “Ik geef niet open dat zou jij ook niet moeten doen…”

Ik hoop dat ik je een beetje heb geïnspireerd. Zou het super vinden als ik je hiermee op een idee breng en je een volgend stapje neemt. En hoor graag wat jij al doet, waar ik weer een stapje mee kan maken. Deel en vermenigvuldig je met ons mee?

2 Reacties
 1. Kijk hier wordt ik nou heel gelukkig van 😉 Wij proberen met 52wekenduurzaam.nl mensen mee te nemen om stappen te zetten. Elkaar inspireren en meenemen is daar een belangrijk onderdeel van. Vaak hebben mensen het idee dat wat zij doen gewoon is maar er zitten pareltjes tussen de voorbeelden die in bovenstaande blog worden genoemd die ik nog niet kende. En zo heeft iedereen wel weer tips die voor een ander nieuw en inspirerend zijn. Op de besloten facebookgroep van 52weknduurzaam.nl worden deze tips ook ruimhartig gedeeld. Mocht je hier blij van worden of sowieso als je GRATIS duurzame uitdagingen wilt krijgen, schrijf je dan gratis in om (een aantal stappen) met ons mee te lopen zodat we straks allemaal opa’s en oma’s zijn die kunnen zeggen “ik heb er wat aan gedaan”! Chapeau!

  • Dankjewel voor deze leuk reactie Caro! Ik word ook helemaal geïnspireerd door jullie initiatief. Dat is waar ik ook in geloof, leren van en met elkaar en zo stappen zetten. Dus ik moedig iedereen aan om http://www.52wekenduurzaam.nl te volgen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.