Bucket list: zin of onzin?

Van de bucketlistEen paar weken geleden had ik zo’n hoera momentje. Ik kon iets van mijn bucket list afstrepen. Wat een heerlijk voldaan gevoel gaf dat. Een wens die werkelijkheid is geworden. Het moment deed me even denken aan een gesprek met drie vriendinnen twee maanden geleden geleden over de bucket list. De meningen, zoals wij 50’ers hebben, vlogen over tafel. Van zin tot onzin. Voor mij heeft het zin.

Wie schrijft die blijft

Ik hoor bij de groep die duizend en één wensen en ideeën in haar hoofd heeft. Dat veranderde toen ik een paar jaar geleden bij een conferentie was en de spreker daar de volgende woorden sprak: “Een doel dat niet is opgeschreven is een wens, een droom”. Boem, right in my face. Want hoeveel van die ideeën had ik nou werkelijk uitgevoerd? En welke (kind/meisjes)dromen waren nou echt uitgekomen? Diezelfde avond nam ik een mooi schrijfboek en achterin schreef ik mijn lijst. Mijn levenslijst, zoals Happinez de bucket list eens noemde in een artikel.

Happinez

Laat ik duidelijk zijn, net als in het Happinez artikel werd aangegeven, voor mij is het afvinken van activiteiten op deze lijst geen doel op zich. Ik ondersteun de uitspraak van Yuval Abramovitch, schrijver van ‘De Lijst’ (ja er is zelfs een boek over geschreven) in dit artikel in Happinez. Door zo’n lijst op te schrijven met pen aan papier kom je nog meer in contact met je verlangens, je (kinder)dromen. “Even van een afstandje naar je leven kijken, hand in hand met het kind dat je was.” Door het op te schrijven en af te vinken ontdek je dat je veel meer dromen kunt bereiken dan je denkt. Voor mij is dat steeds een cadeau aan mijzelf. Wel zo fijn als je in theorie over de helft bent. Echt wel hét moment om je dromen helder te hebben.

Italiaans in Italië

En vorige week was dus zo’n cadeaumomentje. De afronding van een week Italiaans leren in Italië. Ook nog met een vriendin. Een extra cadeautje was dat, want het bracht ook weer een andere dimensie in onze vriendschap naar boven wat de voldoening nog groter maakte. En het leuke van afvinken is dat je de andere activiteiten weer even heel helder op je netvlies hebt. Want gelukkig staan er nog dromen op. Misschien ga ik ze bereiken, misschien ook niet, maar ik ga er in elk geval mijn best voor doen. Want het voedt me en geeft me lol.

En jij? Bucket list zin of onzin?

Zo nieuwsgierig of jij een bucket list of levenslijst hebt. En zo ja, of je al activiteiten hebt afgevinkt? En is het voor jou een statische lijst of voeg je er nog dingen aan toe? Of vind je het helemaal niks, waarom dan niet? Leuk als je het deelt. En ondertussen heb ik vandaag nog een item aan mijn bucket list toegevoegd, met een grote glimlach op mijn gezicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.