Van migraine tot duurzame chocola

Sarah Gezien - Van migraine tot duurzame chocola

Een kennis van mij postte laatst op Facebook verontwaardigd een foto van een bekende winkelketen in drogisterijartikelen. Daar hadden ze de M&M’s naast het schap met maandverband en tampons gehangen. Persoonlijk vond ik het wel grappig bedacht, maar deze dame was hoogst verontwaardigd over de generalisatie. Misschien vond ik het niet zo erg omdat ik vroeger rond de menstruatie periode echt enorme trek had in chocola. Voordat mijn zoon geboren werd ik geplaagd door flinke migraine aanvallen die dagenlang konden aanhouden. En eerlijk waar, als ik een reep chocola at, was het zo goed als weg. Voor mij was dit een goede oplossing. Ik had er een beter gevoel bij dan bij de vele pijnstillers die ik voorgeschreven had gekregen.

Chocola kon geen invloed hebben

Heel lang hebben artsen het afgedaan als smoes. Zoiets simpels als chocola kon geen invloed hebben op een hormonale kwestie. Het zat tussen mijn oren. Volgens de huisarts en de gynaecoloog was het een smoes om te kunnen snoepen. Nou was ik in die tijd jong, slank en ik had drie kleine kinderen dus een reden om te snoepen had ik niet nodig. En ik verbrandde de calorieën al voor ik ze zag. Gelukkig – vergeet niet dat dit de periode van vóór het internet was – las ik wel ‘de bladen’ én sprak ik andere vrouwen. Na een beetje rondneuzen kwam ik erachter dat ik niet de enige was.

Het sterkte mij

Het simpele feit dat er zoveel onderzoeken naar gedaan werden sterkte mij al in de gedachte dat er echt meer achter zat. Ik zal niemand vervelen met lange onderzoeksresultaten, maar hier is bijvoorbeeld een artikel dat verwijst naar de onderzoeken door het National Institute of Nutrition and Food Technology. In het kort: de verklaring is in ieder geval dat het komt door een tekort aan serotonine en dat zit – zoals we inmiddels weten – ook in chocola.

Trek in zoet of zout

Nu ik wat ouder wordt ga ik dingen als duurzaam en minder medicijngebruik steeds belangrijker vinden. Gelukkig is zoeken naar informatie met het internet een stuk makkelijker geworden. Zo kwam ik een artikel tegen wat ook veel vertelt over andere ‘trek’. Want niet alleen de behoefte aan chocola zegt iets, maar ook de neiging om te grijpen naar zoutjes, borrelnootjes of zoete snoepjes betekent iets. Trek in zoet of soms in zout, het betekent allebei iets, lees maar mee. Voedingsdeskundige Jutta Koehler, die haar voedingsleer baseert op TCM (Traditional Chinese geneeskunde), heeft ook logische verklaringen en makkelijke tips. Zij verklaart onder andere waarom er dan behoefte is aan suiker en wat je daar op een gezonde en verantwoorde manier aan kunt doen zonder supplementen of andere middelen.

Slaaf van de cacao

Wist je dat Nederland een van de grootste importeurs van cacao is? En nog altijd is bijna alle cacao gemaakt met slaven en of kinderarbeid. Ook Tony’s Chocolony’s kan niet garanderen dat de chocola zonder kinderarbeid is verkregen. Recent werd het merk van de Slavefreechocolate.org’s lijst verwijderd.  Toch blijven we massaal chocola kopen, ik maak(te) me daar zelf ook schuldig aan. Althans… tot nu. Want toen ik het blog van Elise las: ‘het leed achter een chocoladereep’, begreep ik nog veel beter wat er achter de schermen gebeurt met dit zalige bruine goedje. En ik moet eerlijk zeggen, ik bekijk de voorraad in mijn kast met heel andere ogen. Nu wil het geval dat ik getrouwd ben met een chocofreak en zal het afschaffen van (goedkope) chocola niet makkelijk zijn, maar voor mezelf heb ik me per direct voorgenomen om er verandering in te gaan aanbrengen. Ik ga veel minder chocola kopen en dan ook nog zo duurzaam mogelijk.

Gelukkig is er ook ongelooflijk goed nieuws

Gelukkig weet ik dat er ook goed nieuws is. Heel erg goed nieuws, zelfs. Want we hebben in Nederland niet alleen de grootste import. Voor zover mij bekend zijn we ook het enige land dat een manier heeft gevonden om het bruine goud op een duurzame manier hierheen te halen én het te kopen bij boeren zonder slaven. In Amsterdam zit Chocolatemakers. Dit bedrijf heeft een missie: Het bouwen en exploiteren van een volledig duurzame cacaoketen voor het maken van chocolade. Om te laten zien en ervaren dat de cacaoketen kan bijdragen aan betere chocolade en een betere wereld. Een van hun producten is chocozeiltjes. Geïnspireerd op de zeilen van het schip dat de cacaobonen vervoert.

Wiebe Radstake voer jarenlang met dit zeilschip over de wereld en was de laatste jaren kapitein op het schip. Begin 2020 kwam hij terug van een spannende reis – alle havens gingen op slot vanwege het virus – en was net op tijd voor de geboorte van zijn zoon Warre. Samen met vrouw Suzan besloot hij een eigen schip te kopen, ‘De Vrijbuiter’ en daarmee in Nederland fair trade vervoer aan te bieden. Wiebe lag een tijdje met zijn nieuwe schip ‘De Vrijbuiter’ in een haven in ons dorp en ik kreeg de mogelijkheid om hem te interviewen voor mijn eigen magazine A&K Thuis.

Écht duurzaam… Het kan! 

Chocolatmakers haalt de cacaobonen onder andere uit Peru, Congo en de Dominicaanse Republiek, waar het ter plekke wordt gekocht. Rechtstreeks van de boeren voor een prijs die 50 % boven de fair trade standaard ligt. Zoals ik al vertelde wordt het vervoer gedaan door het zeilschip Tres Hombres. Dit zeilschip en zijn bemanning laat zien hoe het ook anders kan in de wereld. Het zeilt over wereldzeeën en vervoert materialen zonder noemenswaardige voetstap achter te laten.

Al met een goede reden om deze chocola te gaan eten… Daar hoef ik niet meer ongesteld voor te zijn. 😁Toch?

Hormoonwisselingen en chocolade. Ze gaan voor veel vrouwen samen. Hoe is dat voor? En is dat nu in de overgang anders dan vroeger? Waar heb jij een zwak voor? We lezen je graag!

Meer van Mandy voor Sarah Gezien lees je hier.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.