Wat leg jij in je kruis? Inlegkruisjes getest

Inlegkruisjes… misschien niet het meest voor de hand liggende product om te testen op een site voor vrouwen van 50+, zie ik je denken. Is die fase niet over? Niks is minder waar. Ongeveer de helft van de vrouwen komt in de menopauze voor ze 51 zijn. Slechts 10% van de vrouwen stopt met menstrueren voor haar 45ste. Hetzelfde percentage menstrueert nog regelmatig op haar 56ste. De site Week van de overgang (ja daar is een week voor: 8 t/m 14 april 2019) vertelt ons dat de menopauze, dat is de laatste menstruatie, gemiddeld bij 51,4 jaar is.

Bescherming

Inlegkruisjes zijn dus een product dat echt nog door velen van ons gebruikt wordt. Zeker als we bij de voorgaande feiten optellen dat de regelmaat uit de menstruatiecyclus gaat in de overgang. Er is dus niet meer per se een peil op te trekken. Dan is het best prettig dat je, misschien prijzige, lingerie beschermd is. Tenslotte, als laatste reden, zoveel vergelijk test konden wij niet vinden. Best gek als er een prijsverschil van 15 cent is tussen het goedkoopste (Loft, Aldi) en het duurste (Yoni, Etos) inlegkruisje. Vandaar dat wij ons afvroegen of de duurdere variant echt zeven keer beter is dan de goedkoopste? Dus als je dan inlegkruisjes wilt gebruiken telt een geïnformeerde Sarah voor twee.

De test

We testten normale inlegkruisjes en ook die voor een string. Het was een blinde test, tenzij de strips op de achterkant een naam vermelden. Elke vrouw testte elk inlegkruisje een aantal dagen. Het verzoek was dit niet opeenvolgend te doen en daarnaast in verschillende materialen ondergoed. Elke soort inlegkruisjes had een nummer en per dag gaven de vrouwen antwoord op de volgende vragen:

 1. Van welk materiaal is je ondergoed vandaag (katoen, nylon, polyamide etc.)?
 2. Blijft het inlegkruisje goed op zijn plek?
  1. Zo ja, hoelang
  1. Zo nee, wat gebeurt er?
 3. Voelt het inlegkruisje prettig aan?
 4. Heeft het de goede grootte?
  1. Zo nee, waarom niet?
 5. Irriteert het inlegkruisje?
  1. Zo ja, hoe?
 6. Lijkt het inlegkruisje geparfumeerd?
 7. Lijkt het inlegkruisje geparfumeerd?
  1. De geur?
  1. Vocht/afscheiding?
 8. Geeft het inlegkruisje je een fris gevoel?
 9. Wat vind je van de verpakking?
 10. Wat mag dit inlegkruisje kosten per stuk?
Verpakking

Allereerst de verpakking. In sommige gevallen was het nogal een uitdaging deze te openen. In eerste instantie twijfel je of je nu echt zo onhandig bent (Natracare). Maar nee hoor, ook met z’n tweeën komen we er soms niet uit. En ook de leesbril helpt niet.

Als gevolg van het uitstekende lipje bij sommigen (HEMA, AH InlegkruisjesH en Kruidvat) denk je dat de verpakking daar open moet. Maar wie wat verder kijkt ontdekt een andere manier. Overigens staat nergens ‘hier openen’ op deze verpakkingen.

Dan vragen we ons af waarom sommige inlegkruisjes (Yoni, Sanature en Natracare) allemaal separaat verpakt zijn? Ideaal om hygiënisch mee te nemen overigens, dan dus zeker een overweging, maar vanuit milieu oogpunt lijkt het niet echt een aanrader. Bij Sanature het geval, want daar betreft het gewoon plastic. Navraag bij Yoni en Natracare leert dat het bioplastic is, net als het stripje op de achterkant. Volledig biologisch afbreekbaar dus. Dat scheelt.

Draagcomfort en absorptie

Tja, daar gaat het toch eigenlijk om. Een product moet in eerste instantie toch gewoon doen waar het voor bestemd is, toch? Absorberen en prettig voelen. In draagcomfort steken AH normal en Yoni er bovenuit. Bij Yoni geeft 30% van de vrouwen ook specifiek aan dat ze een minder zweterig gevoel hebben. AH en Yoni blijven goed op hun plek in alle soorten stof. Ze krullen en verfrommelen niet, in tegenstelling tot Kruidvat, Libresse en Always. Loft, Natracare en Kruidvat plakken minder goed. Van Sanature en HEMA geven onze testers aan het inlegkruisje steeds te voelen. En Natracare plakt niet alleen slecht, ook de bovenlaag laat regelmatig los. Verder zijn alle Sarah’s ontevreden over de grootte van Libresse. Net als de Kruidvat , Hema en AH inlegkruisjes vinden ze ze te kort, en , in het geval van Libresse ook te smal.

Qua absorptie doen de verschillende inlegkruisjes het niet voor elkaar onder. Alleen HEMA krijgt een paar keer het stempel ‘top’ en steekt er dus iets bovenuit.

Ten slotte zijn er drie merken waarbij we het idee hebben dat de inlegkruisjes geparfumeerd zijn. Vervelend als je daar gevoelig voor bent. Dit is het geval bij Loft, Libresse en Always. De verpakking van Loft geeft echter ongeparfumeerd aan. Libresse heeft het inderdaad over een ‘PH balanced infusion’. Always zegt niets op de verpakking. Op de site wordt gesproken over een ‘Odour Neutralising Technology’.

String inlegkruisjes

Daarnaast testten we drie merken voor strings. In alle gevallen blijven deze inlegkruisjes minder goed zitten. Ze rollen op. En ook vinden we ze allemaal te kort. Always en Libresse absorberen beter dan de HEMA inlegkruisjes. Een aantal vrouwen gaf aan dat het verwijderen van het HEMA kruisje ietwat uitdagend was, omdat de helft bleef zitten. Alleen bij Libresse werd aangegeven dat men het idee heeft dat ze geparfumeerd zijn. Vreemd genoeg, is het ook het inlegkruisje voor strings waarvan 30% van de vrouwen aangaf een minder fris gevoel te hebben. Voor HEMA was dit zelfs 65%. Always scoort daar het beste.

Prijs

En dan de prijs. We namen de meest recente reguliere prijzen van de winkel waar ze gekocht zijn. Maar het is belangrijk te realiseren, dat je met alle aanbiedingen bij supermarkten en drogisterijen eigenlijk nooit de reguliere prijs hoeft te betalen. Als je een beetje slim inkoopt betaal je al snel 25% minder. En de prijsverschillen tussen de verschillende verkooppunten zijn groot. Libresse kochten wij bij Etos voor € 2,59 terwijl ze voor € 2,33 te koop zijn bij Jumbo. Dat scheelt al zo 10%.

De door ons betaalde prijzen lopen uiteen van € 0,02 per stuk (Kruidvat en Loft). Gevolgd door € 0,08 en € 0,09 per stuk voor respectievelijk Libresse en Always. Naar de top, Yoni, voor € 0,17 per stuk.

Bewust omgaan met je kruis én het milieu

Voor wie het nog niet wist, reguliere hygiëne producten zitten vol chemische stoffen (denk aan polypropeen, polyetheen, polyester, viscose, papierpulp, polymeren en kunsthars). Niet gek dat inlegkruisjes bij sommige vrouwen jeuk, roodheid en extra afscheiding veroorzaakt. De vraag is of je dat wilt bij een van de meest gevoelige en absorberende delen van je lijf. En uiteindelijk komen al die inlegkruisjes bij het restvuil terecht. Niet echt milieuvriendelijk dus. Zeker niet omdat veel inlegkruisjes voor 90% uit plastic bestaan. En proberen we niet wat te doen aan die plastic soep? Zoals Rineke Dijkinga aangeeft in haar blog op onze site, wil je ook niet kunnen zeggen: “Ja, oma heeft er wat aan gedaan”?

De meest milieuvriendelijke oplossing is natuurlijk ze niet gebruiken. Direct gevolgd door de merken Yoni en  Natracare. De inlegkruisjes van deze merken zijn gemaakt van natuurlijke materialen, organisch gecertificeerd en plasticvrij.

Conclusie

Onze conclusie is simpel samen te vatten. Kies je voor economisch draagcomfort, dan gaan wij voor AH inlegkruisjes, normal (€1,74). Kies je voor milieubewust en lichaamsvriendelijk draagcomfort, dan ga je voor de inlegkruisjes van Yoni (Etos € 4,10).

Wij hebben zin in de volgende test!

Wat zijn jouw ervaringen? Heb je vragen of andere ervaringen, we horen ze graag. Hieronder in de comments.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.