Kleuren in het levendige India

sarahgezien-kleuren in het levendige indiaIn Nederland genoten we even geleden nog van de goudgele kleuren van herfstbladeren, maar nu zijn alle bomen bladloos. Mensen hullen zich nu in donkerblauwe en zwarte wintermantels en – met een beetje geluk – een fleurige sjaal of muts.

Hoe anders is het in India, waar ik twee weken rondreis met mijn dochter die hier vier maanden studeert. In het dagelijks leven maak ik grote mozaïeken en mijn motto ‘color the world with mosaic’ wordt door het bonte palet aan kleuren in India helemaal gevoed.

Kleding met kleur

Het leven op straat vult zich met een bonte verzameling aan sari’s en tulbanden. In de hoofdstad Delhi bezoeken we de lokale Tibetaanse markt, met een grote verscheidenheid aan bont gekleurde kurta’s en sjaals. Een kurta is een jurk van katoen, wol of een mengeling van materialen, waarin veel Indiase vrouwen zich kleden. Deze wordt dan gedragen met een bijpassende legging of broek.

We vliegen de tweede dag van mijn reis door naar Leh, dat ten noorden van Delhi in de Himalaya ligt. Ook daar doet de winter haar intrede; de lucht is helder en koud, maar de temperatuur is zeer aangenaam zolang de zon schijnt. Monniken kleuren de straten in verschillende tinten rood. Tibetaanse en Indiase vrouwen zijn op kleedjes op straat groenten aan het verkopen, terwijl ze tegelijkertijd veelkleurige handschoenen en sokken breien.

Kleurrijke kamelen.

Het meest kijk ik mijn ogen uit in het woestijnachtige Pushkar, waar de jaarlijkse kamelenfair gehouden wordt. In oktober-november trekken rond volle maan 200.000 mensen naar dit oude kleine rustige dorpje. Kamelen en paarden worden verhandeld, maar Pushkar is ook het toneel van circusacts en veel eten. In tegenstelling tot Marokko worden de kamelen hier flink uitgedost met de meest kleurige hoofdstellen en met gehaakte kleden voor over hun bulten. Deze worden ook te kust en te keur te koop aangeboden. Een waarlijke inspiratiebron voor nieuwe mozaïeken.

Bonte stoet van vrouwen

Tegelijkertijd met de fair vindt in Pushkar de jaarlijkse bedevaart plaats. Sadhoe’s, die volledig zijn toegewijd aan het bereiken van spirituele bevrijding door meditatie, en gelovigen nemen een ritueel bad bij de ghats, de traptreden naar de rivier. Overal worden bloemen, gekleurd poeder en rijst aangeboden om, vergezeld door een gebed, als offer in de rivier te gooien. Dit levert een bonte stoet op van vrouwen in sari’s, op diverse manieren gewikkeld en in de meest fantastische kleurcombinaties. En mannen met tulbanden, gedraaid van negen meter op organza lijkende stof.

De invloed van kleur

Naast het feit dat het licht van de zon alles in India vrolijker maakt, word ik zelf erg blij van al deze kleurrijke bezielde taferelen. Elke kleur heeft weer een andere invloed op ons. Als kind werd ik al gegrepen door kleur en genoot ik onbevangen van de uitbundigheid. Nu ik me meer bewust ben van het effect en er analytischer naar kijk, neem ik het hele kleurenscala anders waar. Ik ontleed het en kijk waardoor de combinatie een bepaalde sfeer oproept. Het ene palet zal bijvoorbeeld veel warmer overkomen dan het andere wanneer de kleur blauw is weggelaten. Het zoeken naar een kleurencombinatie om een bepaalde sfeer te creëren gebruik ik ook in mijn werk als beeldend kunstenaar bij het maken van mozaïeken.

Liefde voor kleuren

Ik voel mij verwant met de Indiërs vanwege hun liefde voor kleur waarmee hun hele leven doordrenkt is. Van groente en fruit tot kleding en huizen. Ondanks de armoede omarmen zij de schoonheid en blijdschap die kleur met zich meebrengt. Ik wens dat wij Nederlandse vrouwen hier in de komende wintermaanden iets van meenemen.

Hoe is dat voor jou, mis jij kleur in deze grijze maanden? Hoe breng jij kleur in je leven