Sarah schrijft een boek. Het kan!

Sarah Gezien - Boek Bonuszoon

Er zijn een miljoen Nederlanders die schrijven. Opvallend genoeg bestaat de grootste groep schrijvers uit vrouwen van middelbare leeftijd. Vreemd dat het woord middelbaar het schrijven gelijk tot iets onbeduidends maakt. Dat stempel plakken vrouwen er overigens vaak zelf op. Ook ik noemde mijn letters op papier gerommel in de marge. We doen onszelf daarmee te kort.

Schrijven is leuk

Ik heb schrijven altijd leuk gevonden. Als kind las ik meters boeken stuk en schreef ik voor de schoolkrant. Op de lagere school hadden we een drukpers waar we onze eigen schrijfsels mochten zetten. Machtig mooi vond ik dat. Later, in mijn werk gebruikte ik blogs om de naamsbekendheid van ons bedrijf te vergroten. Korte stukjes, lekker snel want aan tijd was altijd gebrek door een bloeiende zaak en pubers die de aandacht vroegen.

Het echte werk

De afgelopen jaren begon het verlangen hardnekkiger te jeuken. Ik wilde meer. Een boek met mijn naam erop. Het verhaalidee danste in mijn hoofd. Is het toeval dat deze behoefte rond mijn vijftigste ontstond? Als ik er langer over nadenk, is het volkomen logisch dat vrouwen van rijpere leeftijd gaan schrijven. We zijn namelijk niet alleen rijper qua lijf, maar ook qua levenservaring, inlevingsvermogen, empathie en relativeringszin. We snappen veel beter dan vroeger de psychologie achter karakters en laten ons niet meer zo snel van de wijs brengen. En we krijgen meer tijd of we nemen het. Kinderen hebben ons minder nodig en we hoeven ons godzijdank niet meer uit de naad te rennen in het eerste hockey-elftal.

Een verhaal floreert door levenservaring

Onze bredere ervaring is handig, zelfs essentieel, om een goed boek te kunnen schrijven. Een goed verhaal gedijt bij een interessante verhaallijn, een uitgekiende spanningsboog en uitgebalanceerde karakters. Geldt de leeftijd dan de magische toverstaf om de letters moeiteloos uit de pen te laten vloeien? Zeker niet! Schrijven is een ingewikkeld en vooral langdurig proces van typen, deleten, nadenken, schrappen, bijvijlen en herschrijven. Er gaan maanden, en in mijn geval jaren, overheen voordat een verhaal het predicaat boek mag dragen. Schrijven is echt een kwestie van meters maken, anderen laten proeflezen en hun feedback absorberen.

Bonuszoon

‘Kill your darlings’ is een gevleugelde term in schrijversland. Het vergt een kritische blik op je eigen werk al werkt dat soms verlammend. Mij overkwam dat ook. Vaak genoeg bestempelde ik mijn verhaal als waardeloos, gooide ik het manuscript in een hoek en groeide er stof op. Zeker omdat ik me realiseerde dat er jaarlijks 27.000 boektitels uitkomen. De kans dat je boek wordt uitgegeven is minimaal. Maar als je investeert in je schrijftechniek en je levenservaring gebruikt om een goed verhaal neer te zetten, kan het lukken. Tot dat inzicht kwam ik toen mijn dochters me iets duidelijk maakten wat ik hen vroeger altijd voorhield: ‘Als je echt iets wilt en er voor gaat, lukt het.’ En daarom ligt mijn psychologische thriller Bonuszoon, na vijf jaar schrijven en een veel groter aantal afwijzingen, vanaf 11 mei in de boekhandel.

Dus kom op vrouwen, pak die pen en schrijf! Bijvoorbeeld hier op Sarah Gezien.

Bestel Bonuszoon op Bol.com*:

En jij, schrijf je? Of overweeg je te schrijven? En als het bij overwegen blijft, wat houdt je tegen? Leuk als je het met mij deelt en ook vragen zijn welkom.

Sarah Gezien mag een exemplaar van Bonuszoon weg geven. Laat ons weten waarom je het boek zou willen winnen. We verloten het onder degenen die een reactie achterlaten onder deze blog of op de post op onze Facebook of Instagram pagina (kun je ons meteen volgen).

* Als je deze link gebruikt steun je Sarah Gezien en dat vinden wij fijn.

30 Reacties
 1. Super!… Ik ben een fervente fan van psychologische thrillers. Ik wil daarom graag je debuut boek lezen!!

 2. Bij boek10 geweest dit weekend en zo geïnteresseerd geraakt in dit boek. De presentatie was geweldig, dus nu heel erg benieuwd of het boek zelf dat ook is, wat ik wel vermoed ofc. Natuurlijk vind ik het ook hartstikke leuk om een recensie op mijn blog erover te schrijven na het lezen ervan 🙂

 3. Het lijkt mij super leuk om jouw boek te lezen Antoinette.
  Ik hou van thrillers en het lijkt mij heel leuk om jouw debuut te lezen. Als ik niet win ga ik Bonuszoon sowieso kopen.
  Te meer omdat je een goede vriendin bent van Patricia. Met haar heb ik in mijn 51 ste levensjaar de Kilimanjaro beklommen.
  Succes met je boek promoten!

 4. Ten eerste gefeliciteerd met je debuut. En wat een leuke actie, ik doe graag mee. Ik hou van thrillers. Lekker wegduiken in een boek,personages die je meenemen in het verhaal. Ik heb de samenvatting gelezen van je boek. En het klinkt nu al goed. Je maakt deze boekenwurm nieuwsgierig.

 5. Ik zou graag dit boek winnen aangezien ik zelf een “bonus zoon” heb, al heb ik moeite met die benaming. Voor deze benaming, voor mij is het gewoon mijn zoon, dit omdat het niet de keuze van een kind is om bij een “nieuw/ander” gezin te komen.

 6. Spannend boek ben zeer benieuwd naar het verhaal en ik loot graag mee!

 7. Ik zou Bonuszoon graag wiilen winnen omdat ik dan kan checken of Antoinette de leerstof van haar Thrilleracademie ook toepast op dit boek. En natuurlijk ben ik ook gewoon nieuwsgierig.

 8. Ik zou graag dit boek willen winnen. Ik zou het dan eerst zelf lezen en dan verloten om een ander dit boek ook te laten lezen.

 9. Deze boekenwurm loot graag mee.

 10. Dit lijkt mij een aantrekkelijk boek om te lezen

 11. Ik ben heel erg benieuwd naar dit boek. Lijkt me zeer spannend. Ik doe graag mee aan deze actie.

 12. Ik loot graag mee omdat ik fan ben van debuutthrillers en psychologische thrillers.

 13. Graag doe ik mee, hou heel erg van dit genre

 14. oh,weer zo’n leuk boek,zou het zeer graag ontvangen,mag ik meedoen?Ik ben een hele erge thrillerfanaat.

 15. Ik doe heel graag mee ,nooit leesvoer genoeg

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.