5x de haren recht overeind

Haren recht overeindSinds ik over de 50 ben, en volgens mij geldt dit voor vrouwen nog meer dan voor mannen, hoor ik ineens de onderstaande opmerkingen regelmatig voorbij komen. Soms rechtstreeks soms tegen een vriendin. Opmerkingen waarvan mijn haren recht overeind gaan staan en die wat mij betreft achterwege gelaten kunnen worden…

1. Je ziet er niet uit als 50

Deze noemde ik al eens eerder in een blog. Bij mij rijst dan meteen de vraag: ‘Hoe ziet iemand van 50 er dan wel uit?” Kijk ik naar de vrouwen van 50+ in mijn omgeving dan zien die er niet erg anders uit dan ik. Hmmm, dus klaarblijkelijk heeft degene die dit zegt een beeld in het hoofd over hoe iemand van 50+ eruit ziet en dat lijkt niet een heel positief beeld. Daarmee zeg je dus eigenlijk indirect dat mijn leeftijd niet echt een heel positief ding voor je is. Daar ben ik het gelukkig volledig mee oneens.

2. Daar ben je te oud voor

Werkelijk hoe kom je daar bij? Oudere mensen doen nog steeds nieuwe dingen. Zelfs als ze al 80 zijn. Zo is daar Flo Meier, ondertussen 83, die op haar 81ste nog een nieuw record op haar naam zette bij het hordelopen. Of wat denk je van Iris Apfel, die op haar 95ste nog in in een reclamecampagne voor de Citroën DS3 verscheen en het gezicht van het modemerk Blue Illusion was.

Still going strong

En laat ik mijn eigen moeder niet vergeten die op haar 77ste de Golden Gate Bridge in San Francisco nog even over fietste.

Echt, als je de 50 gepasseerd bent stopt het leven niet. We hebben nog veel tijd om nieuwe dingen uit te proberen en dat doen we ook. Vooral alles wat we leuk en spannend vinden.

Zoals op een board een zandduin af bijvoorbeeld (met dochter coaching :-)).

3. Zou je dat nog wel aan doen?

Uh, mogen we dat zelf bepalen? Geloof me als je de 50 gepasseerd bent draag je waar jij je prettig in voelt. We hebben er al een tijdje over gedaan om dat uit te vinden, dus ondertussen weten we dat wel. En als je je prettig voelt straal je eigenlijk altijd kracht uit. Voor de een is dat in een minirok, voor de ander in een lange broek. Denk eens aan iconen als Tina Turner en Madonna. Als je de benen hebt, laat ze zien. En hetzelfde geldt voor al die andere lichaamsdelen waar je trots op bent.

4. Heb je wel eens botox overwogen?

Nou, niet echt. Maar hé, bedankt voor het compliment. Begrijp dat je vindt dat ik (teveel) rimpels heb…?

5. Wanneer ga je met pensioen?

Voor de meeste van ons geldt: “Nou nog lange niet! “Wat ik me op zo’n moment altijd af vraag is of dat men zich zorgen maakt of je wel voldoende pensioenvoorzieningen hebt getroffen of omdat je eruit ziet alsof je al tegen de 65, tegenwoordig 67, loopt. De meeste van ons vinden ons werk leuk, genieten ervan en willen nog helemaal niet nadenken over ‘met pensioen gaan’. Integendeel, we denken nog na over een carrièreswitch of toch nog dat eigen bedrijf starten.  Wist je dat uit Amerikaans onderzoek ‘New careers for older workers’ van het AIER blijkt  dat een carrièreswitch op latere leeftijd in 90% van de gevallen erg succesvol is? Op zich niet gek, want we kennen meestal beter onze interesses.

Van welke opmerking gaan jouw haren recht overeind staan? En welk antwoord geef je dan? Of blijf je wijselijk stil en weet je wel beter. Deel het met ons een gewapende vrouw telt voor twee 😉

7 Reacties
 1. Wat dacht je van deze: “Je ziet er goed uit. Voor je leeftijd”.

  Dat is de meest voorkomende rechtstreekse die ik te horen krijg.
  Ik noem het een compliment met voorbehoud 😉 en dat laat ik de afzender meestal ook merken.

  Maar eerlijk, ik denk het zelf ook wel eens als ik een verrassende oudere zie.
  In m’n hoofd heb ik dan kennelijk een plaatje, en als ’t niet klopt…

  • ‘Je ziet er goed uit voor je leeftijd’ had zeker in het rijtje gepast. Is een beetje in de lijn van ‘Je ziet er niet uit als 50’.

   Herkenbaar dat plaatje. Waar komt dat plaatje in ons hoofd toch vandaan? Ergens moeten die stereotypes toch geladen worden…

  • Vind dat geen compliment, ook al wordt het zo verpakt, maar juist een zure, onsympathieke opmerking. Hou dan je mond,
   zou ik denken en onmiddellijk weerwoord geven: “Ondanks je leeftijd, heb jij nou juist nog veel te leren”. De fijnproever voelt het woordje: ondanks, heel goed.

 2. Hihi, moest wel ff lachen toen ik dit las Amarens. Een jaartje geleden zagen we elkaar weer voor het eerst sinds een hele lange tijd. Toen we op elkaar afliepen met “allerlei mensen” om ons heen riep ik nogal hard van “Jemig, je bent nog steeds een lekker ding”. “Allerlei mensen om ons heen” zullen wel gedacht hebben…Dat moeten ze vooral maar doen…ik ben wie ik ben

 3. Kinderen op school (werk in het onderwijs): hoe komt het dat jouw handen zo oud zijn en je gezicht zó jong?
  Ik heb handen met aderen, want ik ben lang musicus geweest en die moeten elke dag veel studeren met hun handen!
  Toch vind ik dit een ontwapend compliment (andersom zou ik vervelender vinden….).
  Ik werk voldoende uren om van rond te komen, maar ook niks meer, want zes dagen per week of meer werken, behoort allang tot het verleden. Heb bewust géén auto en een fijn, betaalbaar huurhuis in een volksbuurt in zeer grote stad. Ben dik tevreden, want status kon mij al nooit boeien. Ik vind mijn puike gezondheid een schat die ik koester met daardoor veel vrijheid.
  Ik ben 63 jaar en word vaak jonger geschat. Soms wordt er nog op straat naar me getoeterd of gefloten en ik vind dat leuk! Ik fiets elke dag op mijn hippe stadsfiets en gebruik weinig make-up, omdat dat mijn smaak niet is.
  Voel me meestal erg fit en kan nog prima door in het onderwijs tot aan mijn 80e of later, want een leeftijdsgrens is er niet. Het enige wat ik doe is mijn koperkleurige haar een beetje bijwerken met haarmousse, waar grijze plukjes zitten, dat vind ik minder fraai. Het valt me op dat dertigers of veertigers als collega’s soms “oud” denken, in beperkingen en bezwaren en dat ik als oudere soms wél creatieve mogelijkheden zie. Het dénken vind ik dus veel bepalender bij mensen dan de buitenkant. Ik ben hier niet om mijn leeftijd uit te drukken, maar mezélf!
  Ik vind dit blog erg leuk en verfrissend, ga zo door!

  • Hallo Maria,
   Dank voor jouw uitgebreide, mooie reactie. En voor het compliment -)
   Heerlijk als je je zo voelt. En herkenbaar hoe jongeren soms in beperkingen denken. Je maakt mooie keuzes voor jezelf. Je denkt ‘jong’ en dat sluit goed aan bij je laatste opmerking dat denken veel bepalender is dan de buitenkant.
   Wij gaan door. Tot een volgende blog.
   Amarens

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.