Filmtip: Singel 39 (regie: Frank Krom)

Singel 39

Dat voelde dus echt een beetje als spijbelen, naar een matinee voorstelling. Wat een heerlijk gevoel is dat eigenlijk. Zou ik vaker moeten doen! En dan ging ik ook nog met een vriendin naar een film waar ik geen enkele verwachting van had; de Nederlandse film Singel 39. De film draait sinds 9 maart in de bioscoop. Vooraf had ik niet gekeken waar de film over ging door tijdgebrek. Dus ik vertrouwde volledig op de keuze van mijn vriendin. Die viel goed uit.

Mo, voor vrienden

Singel 39 start met een zelf introductie van hartchirurg Monique, Mo voor vrienden. Lies Visschedijk (oa. bekend als Soof uit de gelijknamige film en serie) zet Mo prettig ingetogen neer. Een carrièrevrouw voor wie haar werk haar lust en haar leven is. Relatie technisch aan het aanmodderen met een getrouwde minnaar, maar hé dat geeft haar ‘de vrijheid die ze heerlijk vindt’. Best herkenbaar voor een aantal van ons als ik zo om mij heen kijk. Mo lijkt niet van haar stuk te brengen. Niet door pa, niet door haar zus en niet door haar minnaar. Ze is tevreden met haar leven.

Max (Waldemar Torenstra)

Het een en ander verandert wanneer ze de begane grond van haar pand verhuurt aan Max (Waldemar Torenstra). Ze valt voor Max zijn stoere uiterlijk en vlotte Haagse babbel. Pas nadat hij zijn intrek heeft genomen, komt ze tot de ontdekking dat zijn sociale werkplaats werk geeft aan ex-delinquenten. Even slikken, maar Max heeft al een plekje in haar hart veroverd en laat zien alles onder controle te hebben. Er ontstaat een fijne buurrelatie, waarbij Max Mo een andere kant (dan die van de upper class) van het leven laat zien. Max wordt steeds meer haar steun en toeverlaat. Door Max gaat Mo nadenken over haar, voor haar onverwachte, kinderwens.

Conventioneel denken

De film ontwikkelt zich verrassend en daagt ons conventioneel denken uit. Hij past bij deze tijd. Een tijd  waarin nog steeds veel vrouwen heel druk zijn met het maken van carrière en dan ineens gaan nadenken over hun kinderwens. Best een uitdaging als je carrière een nog grotere vlucht kan nemen, er geen man in je leven is en de tijd dringt.

Het leven, een geoliede machine?

In het genre, een romantische komedie, is Singel 39 een vermakelijke film om naar te kijken, met herkenbare momenten. Niet de beste Nederlandse film ooit, maar wel behorend bij de betere 50%. Met een onderwerp dat niet heel vaak aan de orde komt. Een film die je doet realiseren dat het leven niet altijd een goed geoliede machine hoeft te zijn. Voor mijn vriendin en mij droeg de film positief bij aan een geslaagde middag.

Ga jij regelmatig naar de nieuwste films? Ben je vrouw, 50plus en vind je het leuk om een korte review te schrijven, dan maken we graag kennis met je. Stuur een mailtje of bel ons.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.