Desiree: “Hoera ik word 50!”

Desiree: "Hoera ik word 50!"

Desiree, is het help of hoera?

“Op 29 januari 2020 word ik 50 en daar kijk ik naar uit. Dus zeker, hoera ik word 50! Ik koester mijn verjaardagen. Met name de jaren 30 en 40 vierde ik groots en 50 wil ik op mijn eigen manier ook heel groots gaan vieren. Ik zie 50 worden als een echt kroonjaar waarin ik ook een aantal bijzondere dingen wil doen, juist omdat ik 50 word. Ik ga een mooie reis met mijn partner Jacco maken, ik wil Alpe d’Huez weer gaan fietsen en misschien de Stelvio for Life.”

Ben jij de 50’er die je voor je zag toen je jong was?

“Ja dat denk ik wel. Op mijn 25-30ste zag ik 50’ers als gesetteld met een lieve partner en een leuke baan hebben, die goed voor zichzelf zorgen. En die dingen komen allemaal overeen met waar ik nu sta. Het is fijn om er met mijn omgeving naar toe te groeien. De meeste van mijn vriendinnen hebben dezelfde leeftijd of zijn ouder.”

Wat vind je het allerleukst aan 50 worden?

“Uh,… vind het wel bijzonder. Je wordt het vanzelf en ik ben blij dat ik het word, want het is niet iedereen gegund. Het voelt niet als oud. Ik vind het gewoonweg leuk!”

Wat vind je erg aan 50 worden?

“Eigenlijk niets. Ik dacht kort dat solliciteren moeilijker zou worden en dat speelt wel een rol. Ik vind het wel een beetje vervelend dat ik sinds een jaar een leesbril heb en niet meer kan lezen zonder. Zelfs naar de supermarkt gaan kan niet zonder.”

Als ik achter de naam van iemand een 50+ getal ziet staan, dan denk ik…?

“Dat het mensen van mijn leeftijd zijn.”

Zijn er dingen die je echt nog wilt bereiken voor je met pensioen gaat?

“Ik mag nog 19 jaar. Balans in het leven vind ik heel belangrijk en kan daar nog wel wat in leren. Ik heb altijd gejakkerd, veel gewerkt en het is mijn wens om dit iets meer in balans te brengen en te genieten van alles wat er is. Het leven, mijn ontwikkeling, mijn partner en mijn werk, maar dan wel in de juiste balans zodat ik ook aan mijzelf blijf toekomen. Daar ben ik veel bewuster mee bezig. Of ik het ooit helemaal bereik weet ik niet. Wat ik concreet doe is vaker nee zeggen en zuinig omgaan met mijn tijd.”

“Qua werk en ambitie vind ik het nog steeds heel leuk om als secretaresse op hoog niveau te werken. Het past goed bij mij. Zo kom ik tot mijn recht.”

Wat ga je afsluiten voor je 60ste?

Het antwoord begint met een grote lach: “Ik hoop toch wel ietsje minder te werken voor mijn 60ste” is het duidelijke antwoord.

Waaraan merk je dat je 50 bent?

“Ik merk dat ik meer moet investeren in mijn gezondheid. Ik heb af en toe darmklachten, maar als ik goed investeer in gezond eten heb ik er geen last van. Gezond eten beïnvloedt ook de hormonen. Dat heb ik gelezen in de boeken van Vivian Reijs en dat herken ik ook bij mijzelf.”

“Ik investeer veel in fit blijven, door beweging en voeding. Ik hoop zo nog even lekker door te gaan. Hardlopen ga ik niet meer doen en ook geen marathon meer lopen. Dus sportief blijven in balans. Ik wandel liever een flink uur, met of zonder de honden, of racefietsen, maar ga niet meer extreem sporten. Ik heb ook gelezen dat dit niet goed is voor 50+ vrouwen.”

Ben je in de overgang?

“Dat denk ik wel…”

“Ik lees en praat er met vriendinnen over. Mijn klachten vallen nu nog mee. Ik wil eventueel overwicht tegen gaan. Ik merk dat mijn lichaam wat ronder wordt en denk dat dat echt met de overgang te maken heeft. Ik krijg het er gelukkig wel makkelijk af.”

Leeft je moeder nog?

“Ja, mijn moeder leeft nog. Ze is 73. Ik heb een jonge moeder nog.”

Praat je met haar over verschillen en overeenkomsten?

“Jazeker! Mijn moeder is vroeg in de overgang gegaan, rondom haar 44-45. Ik kan me nog goed herinneren dat ze in de overgang was. Ook echt met opvliegers en alles. En ik praat daar regelmatig met haar over en dat is heel fijn. Ze weet precies wat het is en voelt feilloos aan dat het nu met haar dochter gebeurt. Mijn moeder is kerngezond.”

Waar staat bij jou een rimpel voor?

“Ik kan me herinneren toen ik wat meer rimpels kreeg dat ik dacht, jaaa nu word ik toch wat ouder. Ik had een relatie en die is op een vervelende manier uitgegaan, daar had ik veel verdriet van, en toen keek ik in de spiegel en zag ik echt dat de huid rond mijn ogen veranderd was. En dat gaat door. Ik krijg meer rimpels. We krijgen grijze haren… Ik ben wel gezegend met een hele mooi huid. Die komt van mijn moeders kant. Mijn oma had tot haar 92ste een mooie gladde huid. Mijn moeder heeft dat ook nog. Dus die rimpels, ik zie ze maar ik heb er niet veel last van. Ik zou er ook niets aan laten doen. Het hoort er gewoon bij. Het staat voor ouder worden dus.”

Wat zou je een 40-jarige willen meegeven?

Zonder er een seconde over na te denken: “Zonnebrand! Maar dat geldt ook voor een 20-jarige. Nee zonder gekheid er is een aantal dingen die ik jongere vrouwen zou willen meegeven; wees heel erg zuinig op jezelf, zorg goed voor jezelf, zorg dat je tijd hebt voor jezelf, want ik moet eerlijk zeggen dat de tijd tussen mijn 35ste en 45ste zo onbewust is omgevlogen dat ik dat nu aan het inhalen ben. Dus ik raad jonge vrouwen met gezinnen toch echt aan om ook tijd voor zichzelf in te plannen, goed voor zichzelf te zorgen en je huid. Want ja, alles wat je doet als je 20, 30, 40 bent heb je alleen maar profijt van.”

Heb je een boodschap voor de media?

“Uhm, ja eigenlijk wel. Ik luisterde laatst in de auto naar Radio 538 en toen kondigden ze een item aan ‘Seks onder ouderen’ en toen dacht ik dat gaat over 70+. Maar toen hadden ze het dus over 50+. En dat vond ik echt heel raar. Als je iemand die 50+ is al een oudere noemt… Dat vond ik echt heel extreem. Dat is klaarblijkelijk toch het beeld van 50+ en dat vind ik zo niet terecht. Überhaupt het woord ‘oudere’ vind ik wel een lastige, maar dit vond ik echt te ver gaan! Dat sprak me totaal niet aan.”

Voel je je vertegenwoordigd in de beelden in de media?

“Ja, dat vind ik nu wel. Vroeger niet. Zelfs een blad als Beaumonde, wat een toch wat jongere uitstraling heeft, interviewt veel vrouwen die 50+ zijn en schrijven er ook artikelen over. Ze ook meer de vergelijking wat je nodig hebt als je 30 bent, wat als je 40 bent en 50, 60 en 70. Dus ik merk dat het wel aansluit bij mijn behoeftes om daar over te lezen.”

25 of 50?

“50!”

Is 50 het nieuwe 30?

“Dat vind ik heel lastig, maar ik zou zeggen ja, want ik voel me zoals ik ben en ik voel me gewoon tijdloos wat dat betreft, maar het is natuurlijk niet zo.”

50 is afscheid nemen of nu begint het leven?

“Zeker geen afscheid nemen. Absoluut niet! Dus als ik moet antwoorden, dan begint het leven nu.”

Hip of stijl?

“Stijl!”

Opvliegers of vlieg op?

“Vlieg op” (met een schaterlach).

Grijs of je haar kleuren?

“Haar kleuren!” Tot wanneer? “Lengte der dagen, absoluut. Als ik 92 word, net als mijn oma, dan ga ik nog naar de kapper. Ik heb een schoonmoeder van 84, die gaat elke week naar de kapper en laat elke week haar haar föhnen en ze laat de grijze haartjes nog weg werken, ideaal, zou ik ook doen.”

Welke vraag had je verwacht maar is niet gekomen?

“Uhm… over het seksleven van een 50-plusser?” Op de vraag of ze er iets over kwijt wil antwoordt Desiree lachend: “Daar voel ik me nog hartstikke 25 in, dus dat is heel goed.”

We sluiten het interview af met de opmerking van Desiree dat ze het leuke vragen vond en dat het heel erg aansluit bij waar ze zelf mee bezig is en over nadenkt.

Dit is de eerste uit een reeks interviews met vrouwen die in het komende jaar Sarah gaan zien. Hoe ervaren ze dat? Is het hoera of help? Word jij ons volgende interview? Of weet je iemand die binnenkort 50 wordt en die het leuk vindt om geïnterviewd te worden? Neem contact op via vraag@sarahgezien.nl.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.