Kerst met Inzicht

Ze huilt. Dikke tranen van verdriet. Ze heeft ruzie. Met haar schoonouders. Met haar man. Met haar eigen familie. Gewoon een misverstand. Verkeerde planning. Onhandige communicatie. Het ging over de Eerste en toen over de Tweede. Het ging over ‘Bij Wie’? Over ‘Hoe’? Over Eten en Cadeautjes. Het ging over de kinderen, het menu en over lootjes. Het ging over geld en boodschappen. Het ging over alles. En eigenlijk. Ging het over niks.

Nu zit ze te huilen. Dikke tranen van verdriet. Voelt zich door God en iedereen verlaten. Met Kerst.

Kerst gekte

Zij. Ben ik. Of jij. In meer. Of mindere mate.

Vroeger.

En nu? Ouder geworden? Wijzer geworden? Het Kerstlicht gezien? Geen idee. Maar ik vier nu Kerst. Zonder de gekte.

Geen jacht naar de laatste verse frambozen. Geen kalender met meer familie dan kerstdagen. Geen pronkboom met mode-ballen. Geen berg cadeautjes. En. Al helemáál geen lootjes. Geen vermogen bij de Intratuin. Geen galakleding. Geen huis uit de ‘At Home’. Geen magazine. Maar gewoon. Het leven. Ook met Kerst.

Kerst gedachte

‘At Home’ in het leven. Knus. Gezellig. Licht. En Lichtjes. Een simpele boom. Met steeds meer oude en steeds minder nieuwe kerstversieringen. De kalender ligt verscheurd in de prullenbak. Beter hij dan ik. Verscheurd.

Kerst kan ik op alle dagen vieren. Vieren wanneer ik kan. Wanneer we allemaal kunnen. Zo’n boom blijft heel lang goed. De onderlinge relaties dan ook. Zo’n datum doet er toch niet toe? De Eerste of de Tweede? Ik deed ze beide wel eens in pyjama, met pannenkoeken voor diner. Nog nooit zo’n leuke dag gehad. Blij en dankbaar. Met mij. En Jij?

Kerst Diner

Leven van het Licht. Zou moeten kunnen. Heb ik gelezen.

Misschien. Zitten we daarom overvol. Wanneer we onze huizen verlichten. Onze tuinen verlichten. Onze bomen verlichten. Maar hebben we nog niet begrepen. Dat we zelf een lichtje zijn. Diep van binnen. Rust en vrede uitstralen. Liefde beleven. Het leven leven. Vol. In het Licht. Ook met Kerst. Juist met Kerst.

Met een lach op je gezicht. Of een zweetdruppel op je voorhoofd. Omdat je hert dreigt te verbranden. Je tafellaken niet past. Je ijs bijna smelt. Je kinderen niet blijven zitten. Je huis nog moet worden gepoetst. De visite te vroeg is. De supermarkt zo druk is. Je planning zo ruk is.

Kerst Planning

Mijn huis is niet voorbeeldig gepoetst. Mijn boom ligt niet bedolven onder de pakjes. Mijn familie komt niet nu. Maar Later. Mijn kinderen dragen dagelijkse kleren. Mijn boom is geen boom. Maar een houten knutselproject. Vol met lichtjes en dierbaarheden. Mijn eten zal wel lukken. Of niet. Dan toch weer pannenkoeken. Voor mij geen tranen. Geen stress. Geen gedoe. Gek op Kerst. Maar de gekte ben ik moe.

Kerst met Inzicht

Mijn deur staat open.

Kom, blijf of ga.

Op de Eerste of de Tweede.

Of elke dag daarna.

 

WIJ WENSEN JE HEEL ONTSPANNEN EN FIJNE KERSTDAGEN. HOE, WAAR, WANNEER, HOE VAAK EN MET WIE JE ZE OOK VIERT!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.