November 1967: Je Bent Niet Hip van Patricia Paay

Sarah Gezien, muziek november 1967 met Patricia Paay

Een van de grote najaarshits van 1967 is een vertaling uit het Duits. ‘Ein Neues Spiel, Ein neues Glück‘. Dit wordt in het Nederlands vertaald in ‘Je Bent Niet Hip’. De zangeres, de 18-jarige Patricia Paay uit Rotterdam, had eigenlijk helemaal geen zin om Nederlands te zingen. In het Rotterdamse clubcircuit is ze op dat moment al een jaar of drie een populaire jazzzangeres, in het zadel geholpen door haar vader, dirigent en arrangeur John Paay. Omdat ‘Patries’ een platencontract toch wel aantrekkelijk vindt, gaat ze akkoord met het voorgestelde repertoire en zingt twee liedjes in.

Je ouwe fiets die is altijd kapot

De beoogde A-kant, ‘Als Dat Zou Kunne’, valt niet echt op, maar het liedje op de andere kant van de single des te meer.

“Ik weet nog dat het zo begon t Was op een dag in maart. Jij kwam, jij zag en overwon En ik was van de kaart. Ik stond gewoon totaal perplex. Want jij gaf mij een zoen En zei: meid, jij hebt zoveel seks. Ik kan er niets aan doen.

Je bent niet hip, je bent niet vlot, je ouwe fiets die is altijd kapot. Je bent niet rijk, je bent niet knap, Je drinkt geen bier, maar tomatensap. Je hebt een baan waarvan je zegt Hij is niet goed en hij is niet slecht. Maar jij bent lief en reuzetrouw Jij hoort bij mij en ik bij jou.”

Het ritme wordt meegetikt op een colaflesje door ene Pierre Kartner. De dan al 32-jarige Brabander zal een jaar of drie later beroemd worden als Vader Abraham.

Patricia Paay op de achtergrond?

Ook voor Patricia blijft het vooralsnog bij die ene losse hit. De eerstvolgende vijf, zes jaar is ze vooral te horen in ontelbare achtergrondkoortjes, alleen of met zus Yvonne (Back Home van The Golden Earring) en in jingles op radio en TV zoals Avro’s Toppop presenteert: De National Hitparade. Vijftig jaar later is Patricia Paay nog altijd regelmatig nieuws, soms om muzikale, soms om niet-muzikale redenen.

November 1967 stonden de Bee Gees op nummer 1 met Massachusetts. Als je mag kiezen, gaat je voorkeur dan uit naar het nummer van Patricia Paay of naar deze hit? (Wij van Sarah Gezien hebben zo onze quilty pleasures)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.