Pensioen bij scheiding; conversie

Sarah Gezien - Pensioen en (echt)scheiding

Het is het laatste waar je aan wilt denken als je een verbinding met elkaar aan gaat: een scheiding. Toch gebeurt dit helaas regelmatig. Zo’n 90.000 huwelijken eindigen per jaar in een scheiding. Bij een scheiding moet je veel zaken regelen en verdelen. Dat geldt ook voor elkaars pensioen.

Conversie

In mijn vorige blog heb ik het al even genoemd: conversie. Letterlijk beteken dit omzetting. En dat is ook precies wat je doet. Bij scheiding heb je recht op een deel van elkaars ouderdomspensioen en op het opgebouwde partnerpensioen. Die beide rechten kun je laten omzetten in een eigen recht op ouderdomspensioen. Daar moet je beide mee akkoord gaan en dus alle twee een handtekening voor zetten.

Waarde opgebouwde pensioen

Als je akkoord gaat, zorgt de pensioenuitvoerder van je ex dan dat jij als het ware zelfstandig deelnemer wordt aan zijn pensioenregeling. En zo kan hij zelfstandig deelnemer worden aan jouw pensioenregeling. Maar het allerbelangrijkste is dat je door het opvragen van de conversiewaarde over en weer inzicht krijgt in het bedrag dat het pensioen vertegenwoordigt.

Definitief van elkaar af

Als je kiest voor conversie ben je niet meer afhankelijk van het feit of je ex leeft of overlijdt. Je hebt immers een eigen recht dat alleen uitbetaald als jij de pensioendatum bereikt. Dit recht kun je ook laten overdragen naar je eigen pensioenuitvoerder. En omgekeerd heeft jouw ex er niets meer mee te maken wanneer jij met pensioen gaat of dat je komt te overlijden. Je bent echt definitief helemaal van elkaar af. Dan ben je pas echt gescheiden!

Wetsvoorstel

Er ligt nu een wetsvoorstel bij de Tweede Kamer waarin deze conversie voor het pensioen bij scheiding de hoofdregel wordt. Deze wet wordt echter pas verwacht per 1-1-2022, dus het is nu ook al van belang naar deze optie te kijken als je gaat scheiden.

Je kunt dan ook meteen over en weer kijken of je misschien afstand doet van het recht op pensioen omdat je eigen pensioen net zo veel of misschien wel meer waard is. Mocht je eigen pensioen minder waard zijn dan het pensioen van je ex, dan kun je ervoor kiezen minder te verdelen dan volgens de standaardregels.

Compensatie

Als er verschil zit in de waarde van het pensioen, kun je er ook voor kiezen om het pensioen dat het minste waard is te laten aan degene die het heeft opgebouwd. Er kan dan een compensatie plaatsvinden door degene die een hogere waarde heeft opgebouwd. Maar dat is echt werk voor specialisten dus daarbij kun je het beste hulp van een pensioendeskundige vragen.

Heb je vragen over de pensioenverdeling bij scheiding? Stel ze mij dan en ik probeer je zo goed mogelijk antwoord te geven! Of misschien wil je jouw ervaring delen hoe jij en je ex jullie pensioen bij scheiding hebben geregeld.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.