Pensioen en (echt)scheiding

Sarah Gezien - Echtscheiding en pensioen

Uiteraard wil je er niet aan denken maar van de huwelijken eindigt bijna 39% in een echtscheiding. En dan hebben we de samenwoners die uit elkaar gaan daar nog niet bij zitten. Dus de kans dat je relatie voortijdig eindigt, is best groot. En het CBS publiceerde in 2015 al dat een steeds groter deel van de mensen die scheiden 50 jaar of ouder is. Dus als Sarah zijn de vooruitzichten op basis van de cijfers ook nog minder florissant helaas.

Verdeling pensioen

Wat weinig mensen weten, is dat bij een scheiding ook een verdeling van het pensioen plaatsvindt. Het pensioen dat jij zelf hebt opgebouwd en het pensioen dat je echtgenoot heeft opgebouwd tijdens het huwelijk worden 50/50 verdeeld. Dus over en weer moet er een pensioenverdeling plaatsvinden. Dat geldt alleen voor gehuwden, niet voor samenwoners.

Afspraken

Uiteraard mag je daar samen afspraken over maken. Maar veel advocaten en mediators weten niet precies wat de mogelijkheden zijn. En als je het eerst al over de kinderen, het huis en de andere dingen eens moet zien te worden, is pensioen meestal het sluitstuk van de scheiding. Dus meestal wordt gekozen voor de standaard 50/50 verdeling zonder te kijken of dat wel de meest gunstige oplossing is.

Want als je standaard verdeeld, krijg je recht op elkaars pensioen als de ander met pensioen gaat. Maar als die ander zijn pensioen uitstelt, moet jij dus ook op jouw deel wachten. En als de ander veel ouder is, krijg je misschien al een deel van zijn pensioen terwijl je dat helemaal nog niet nodig hebt.  Belastingtechnisch kan dat zelfs heel nadelig zijn. Het is dus wel degelijk van belang hier goed over na te denken.

Partnerpensioen

Voor gehuwden én samenwoners geldt dat als er een partnerpensioen is opgebouwd (er is dan een spaarpotje voor) de ex-partner recht krijgt op dat opgebouwde deel. Kom je te overlijden, dan gaat het partnerpensioen dat bij elkaar was gespaard op het moment van uit elkaar gaan dus naar je ex-partner. Omgekeerd krijg jij het gespaarde partnerpensioen als jouw ex komt te overlijden. Zo blijf je toch nog een beetje afhankelijk van elkaar.

Ook daar kun je echter andere afspraken over maken zodat je echt helemaal niets meer met elkaar te maken hebt als je dat zou willen. We noemen dat conversie. Daar kom ik in een volgende blog op terug, want dat wordt de nieuwe wettelijke regel over een paar jaar.

Heb je vragen over de pensioenverdeling bij scheiding? Laat het dan even weten en ik probeer je zo goed mogelijk antwoord te geven! Of misschien wil je jouw ervaring delen hoe je advocaat of mediator pensioenafspraken meenam in de echtscheiding.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.