Even voorstellen, ik ben Rosemarie van der Velden (53) en al ruim 28 jaar werkzaam als écht onafhankelijk adviseur in het pensioenvak. Telkens blijkt weer uit allerlei onderzoeken dat wij in Nederland helemaal niets van ons pensioen weten en er maar van uit gaan ‘dat het wel goed zal zitten’. Niets is minder waar! Vanaf nu dus regelmatig een blog over pensioen want zo moeilijk is het allemaal niet. Ik begin met de basis in drie artikelen. Hopelijk kun jij je voordeel ermee doen.
Drie onderdelen
Om bij het begin te beginnen, pensioen bestaat maar uit drie onderdelen: sparen voor de oude dag (AOW als basis), een verzekering bij overlijden (ANW als basis) en een verzekering bij arbeidsongeschiktheid (WIA als basis). Alle 3 deze dingen heten pensioen en vallen onder de Pensioenwet.
Hopelijk wordt je oud en niet al te krakkemikkig, dan is het prettig als je iets gespaard hebt. Als je komt te overlijden, valt je inkomen weg. Dan is het prettig als er een verzekering is die een uitkering regelt voor je partner en/of kinderen. En tenslotte is het prettig als er een verzekering is die iets uitkeert als je door arbeidsongeschiktheid niet meer (volledig) kunt werken.
Dus pensioen is heel simpel, sparen voor de oude dag en verzekeren in geval van overlijden of arbeidsongeschiktheid.
Dan kennen we in Nederland het zogenaamde 3-pijlersysteem. De basis is de sociale zekerheid, dus wat de overheid regelt. De 2e pijler is de werkgever/werknemersrelatie, dus wat er in loondienst is geregeld. En de 3e pijler is wat je privé of als zelfstandig ondernemer regelt.
Vandaag het eerste deel van de basis van pensioen: de sociale zekerheid en wel de AOW. Als er vragen zijn, aarzel niet die even te stellen.
Oude dag
De overheid bepaalt wanneer je oud bent. In 2018 ben je oud als je 66 bent, dan krijg je nl. recht op een AOW-uitkering. Dit schuift echter ieder jaar op. In 2022 en 2023 ben je pas oud als je 67 jaar en 3 maanden bent. Mijn geschatte AOW-leeftijd is 68. Dus typ je geboortedatum in op https://www.svb.nl/nl/aow/aow-leeftijd/uw-aow-leeftijd en laat je verrassen!
Als je dan eenmaal recht hebt op die AOW-uitkering, maakt het nog uit of je alleenstaand bent of samenwonend. Ben je alleenstaand dan heb je recht op € 1.173,– bruto per maand. Ben je samenwonend, dan heb je recht op € 808,– bruto per maand. Daar moet dus nog belasting af!
Ik zeg weleens: “Te weinig om van te leven en te veel om dood te gaan. Dat dit geen vetpot is, mag duidelijk zijn.”
Heb je een tijdje in het buitenland gewoond of ben je pas op latere leeftijd (na je 18e) naar Nederland gekomen, dan wordt deze uitkering nog verlaagd ook. Je ‘verdient’ de AOW namelijk in 50 jaar. Tel vanaf je AOW-leeftijd 50 jaar terug en je weet welke periode je onafgebroken in Nederland moet hebben gewoond. Ontbreken er jaren, dan wordt je uitkering met 2% verlaagd voor elk jaar dat je mist.
En om te eindigen bij het begin, het is nooit te laat om over je pensioen na te denken. Je weet dan in elk geval waar je straks aan toe bent. In mijn volgende artikel kijk ik met je naar de situatie bij overlijden en arbeidsongeschiktheid.
Hoe zit het bij jou met je pensioen? Weet je dat of denk je dat je het weet? Leuk als je het met ons deelt. Ook als je vragen hebt voor Rosemarie.
Geef een reactie