Toen waren borsten heel gewoon…

BorstenIneens was het er weer, boem terug van weg geweest: een vriendin met borstkanker. Mijn maag draaide zich om, ik kon het niet geloven. De woorden echoën in mijn hoofd: “Na een mammografie, waarop niets te zien was, constateerde de echoscopist nu iets van 2 centimeter in mijn borst. En dat iets is borstkanker…” Een paar dagen later blijkt dat het andere plekje dat ze gevonden hadden ook een tumor is. Drie weken na de onheilstijding start ze vorige met intensieve chemo. Ik ben er stil van… Wat kan je zeggen?

Borstkanker

In de laatste zeven jaar is borstkanker nogal aanwezig geweest. In 2011 en 2015 verloor ik een vriendin aan de gevolgen van borstkanker. Beiden nog geen 50 jaar oud. In 2011 vochten we mee met een van onze vriendinnen tegen haar borstkanker, toen net geen 51 jaar oud. Ondertussen vieren we met haar gelukkig nog steeds dat ze ‘schoon’ is en ondertussen genezen verklaard.

Borsten en je ontwikkeling

Een paar dagen later post mijn vriendin het volgende op Facebook:

TOEN WAREN BORSTEN HEEL GEWOON…..

Toen ik 11 was zo in de jaren 80, ontwikkelde mijn lichaam van meisje naar jonge vrouw. Er kwam borstgroei en uiteindelijk werd ik toebedeeld met twee prachtige borsten die mijn lichaam zeer vrouwelijk sierde. Trots met de twee exemplaren ging ik heel gewoon door het leven.

Begin 30 raak ik zwanger en zag wat er met de twee exemplaren kan gebeuren; ze verdubbelen zich en geven tot drie keer toe onze kinderen dat wat ze nodig hebben en meer. Een overschot aan melk en wederom een trotse Hetty. Wat doet dat lichaam toch vanzelfsprekend wat het doen moet.

En wat gebeurt er dan na de zwangerschappen….. dan veranderen die prachtige exemplaren in nieuwe vormen. Wat kleiner, wat slapper en wat minder prominent aanwezig. Ook mooi; want ik ben immers geen 18 meer. Ik noemde het soms weleens oneerbiedig theezakjes; maar toch, ik heb borsten!

En zo doorlopen we denk ik allemaal fases waarin we ervaren dat ons lichaam ouder wordt en verandert maar zeker niet minder mooi wordt. Ouder worden heeft zijn charmes, oogt anders en brengt nieuwe perspectieven.

Nieuwe perspectieven rondom de borst sinds mijn elfde zijn er zeker. Zo kun je, je borsten laten liften, kun je borsten krijgen als je van man naar vrouw wil transformeren, kun je ze groter laten maken of ze kunnen ziek worden………

Nadenken over liften heb ik echt weleens bij stil gestaan. Maar nooit serieus overwogen om daar vorm aan te geven. Want de natuur heeft me iets moois gegeven en dat wil ik graag koesteren. Maar dat ik de fase van ziek worden op m’n pad zou krijgen, had ik niet gedacht. Afgelopen vrijdag is geconstateerd dat mijn borst ziek is. Morgen vertelt de MMC chirurg, of alleen mijn borst ziek is, of dat er meer is. Een tumor groter dan twee centimeter heeft een plekje gevonden in mijn borst. Dat doet letterlijk en figuurlijk zeer, het maakt me enorm bang en onzeker.

Ik ging ‘gewoon’ door het leven met borsten en vanzelfsprekend vormde deze borsten zich met mijn leeftijd mee. Maar ja, begrippen zoals ‘gewoon’ of ‘vanzelfsprekend’ hebben geen vaste waarde meer; zeker met de kennis die ik op heb gedaan na mijn elfde levensjaar. Borsten zijn veelzijdig, uniek, maken de vrouw nog vrouwelijker maar kunnen ook een donkere kant hebben zoals borstkanker.

Deze donkere kant van de borst kende ik niet toen ik elf jaar was…..

Nondeju, wat ben ik bang!”

Ik voel haar angst en pijn en zou zo graag willen dat het anders was!

Zelfonderzoek

’s Avonds na het bericht kijk ik in de spiegel naar mijn borsten. De schrik slaat me om het hart. Wanneer heb ik eigenlijk voor het laatst mijn borsten gecontroleerd? Ik was en ben er slecht in om dat netjes elk maand te doen. De volgende dag zoek ik de informatie er weer bij over hoe dat ook al weer moet. Met de pagina die ik ooit uitdraaide van de Alexander Monroe Kliniek onderzoek ik mijn borsten. Dit simpele filmpje (Engels-talig) vond ik ook altijd verhelderend. Daarna neem ik het plechtige besluit om mijn borsten niet meer voor lief te nemen. Volgende maand weer. Ik zet een reminder in mijn telefoon. Zo’n eentje die je blijft irriteren. Waarschijnlijk niet nodig, omdat het weer zo verdrietig aanwezig is en zal zijn de komende maanden.

Borsten, wat betekenen ze voor jou? En onderzoek je ze elke maand?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.