Bonuszoon – Antoinette Kalkman (uitgeverij Godijn Publishing)

Sarah Gezien Bonuszoon boekreview

Best een dingetje, een recensie schrijven over Bonuszoon op Sarah Gezien. Want Antoinette Kalkman is een van ons en gaat ook verder voor Sarah Gezien schrijven. Ben ik dan niet bevooroordeeld? Bovendien zit ik midden in ‘De zeven zussen’ reeks, waarvan ik net boek drie dichtsla en eigenlijk heel graag wil beginnen aan nummer vier.

Maar het kan natuurlijk niet zo zijn dat er geen recensie op Sarah Gezien staat van Bonuszoon. Het boek waarvan we ook nog een exemplaar mogen weggeven. Dus ik leg boek vier van ‘De zeven zussen’ terzijde en begin aan Bonuszoon. Mocht ik al een beetje tegenzin gehad hebben, die is bij pagina 16 al helemaal verdwenen. Vanaf dat moment baal ik alleen maar dat ik zo’n drukke week heb met veel te weinig tijd om te lezen. Elke verloren minuut komt Bonuszoon op schoot.

Twee vrouwen

Bonuszoon gaat met name over twee vrouwen, Lauren en Ellen. Bij beide vrouwen speelt het verleden een (grote) rol in het heden. De inkijkjes in het verleden helpen je als lezer je in te leven in de vrouwen van nu. En is heel kunstig gedaan. Je krijgt steeds meer een foto in je hoofd, als het ware, van Lauren en Ellen. Hoewel het een meeslepend spannend verhaal is, gaven de acties van Lauren me ook een glimlach op mijn gezicht. Een aantal (re)acties zijn zo herkenbaar voor ons (50plus) vrouwen en het maakt dat ik mij eenvoudig vereenzelvigde met Lauren. Ik vind het mooi als een boek dat doet.

Het verhaal

Lauren wordt verdacht van de moord op Bart, haar buurjongen. Bart is de zoon van de wat zonderlinge Ellen. Lauren krijgt haar gedachten niet op een rij, maar haar intuïtie zegt haar dat ze het niet gedaan kan hebben. Ze doet er alles aan om de waarheid boven tafel te krijgen. Alleen, want door alles wat er gebeurd is raakt ze ook verwijderd van haar gezin. Een samengesteld gezin, met dochters van haarzelf en haar geliefde Mark.

Haar zoektocht doet haar belanden in een levensbedreigende situatie. Een situatie waar ik de rillingen van over mijn rug kreeg en een beetje misselijk van werd. Je wilt gewoon doorlezen en hoopt dat Lauren uit die situatie komt. En dat de waarheid boven tafel komt. Er is tenslotte een kind dood…

Dankwoord

Geloof niet dat ik ooit eerder geraakt werd door een dankwoord in een boek. Dat gebeurde dit keer wel. Heel mooi hoe Antoinette daarin verwoord, dat het intrigerend is hoe mensen omgaan met verdriet. We hebben elke dag de keuze hoe dat een rol speelt in ons huidige leven. Zo waar en goed om te realiseren. Mooi!

In een ruk uitlezen

De achterflap van Bonuszoon zegt “Een boek dat je in een ruk wilt uitlezen” en daar is niets van gelogen. Toen ik eraan begon moest ik me even over de datum en het tijdstip aan het begin van elk nieuw stuk heen zetten. In eerste instantie keek ik terug of het nou eerder of later was (zal dat maar aan het mindere geheugen door de overgang wijten). Bij de derde keer datum en tijd besloot ik dat dat het precieze tijdstip onbelangrijk is. De context was steeds meer dan helder.

Bonuszoon is spannend boek dat, naast de intriges en spanning, ook gaat over vertrouwen op intuïtie en dealen met het verleden. Het verdient absoluut het stempel ‘psychologische thriller’ wat mij betreft. Een prachtig thrillerdebuut! Bevooroordeeld of niet, het lezen waard en ondertussen wachten we in spanning op het tweede boek van Antoinette.

Bestel Bonuszoon op Bol.com*:

Heb jij Bonuszoon al gelezen? Antoinette en wij horen graag wat je van het boek vond. Deel het hieronder in de comments.
Of misschien ben je zelf een vrouw van 50plus en lees je graag en wil je jouw boekentips met andere ‘Sarahs’ delen. Neem dan even contact met ons op.

* Als je deze link of de andere links op deze pagina gebruikt om Bonuszoon te kopen, steun je Sarah Gezien en dat vinden wij fijn.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.