December 1967: Radio Veronica, singeltjes en hitlijsten

Sarah Gezien, muziek december 1967In 2017 zijn we als muziekliefhebbers zoveel meer verwend dan 50 jaar geleden.  We kunnen altijd en overal muziek luisteren via Spotify, tientallen radiozenders en een veelheid aan internetkanalen. Vergelijk dat eens met 1967, toen er nog geen Toppop of Countdown was en veel mensen geen tv hadden. Op de radio kon je kiezen uit Hilversum I en Hilversum II. Wie erg avontuurlijk was, koos voor Radio Veronica (niet helemaal legaal). Op Radio Veronica werd een groot deel van de dag ‘ontspanningsmuziek’ aangeboden. Zo noemden de omroepbazen dat toen.

Muziek in lijstjes.

Ondertussen was op de radio de uit Amerika overgewaaide ‘Hitparade’ al wel enkele jaren gemeengoed. Sommige dagbladen hadden ook een eigen Top-10 of Top-20. De VARA had in ‘Tijd voor teenagers’ een Top-10 en sinds januari 1965 was er op zaterdagmiddag natuurlijk de Veronica Top-40 met Joost den Draaijer.

Veronica, muziek voor iedereen

‘Veronica heeft Nederland de jaren zestig in geschopt’ Deze stoere opmerking van Joost den Draaijer, ook wel Willem van Kooten,  moet met een flinke korrel zout worden genomen. De zaken die nu worden geassocieerd met ‘de sixties’, zoals de hippies op De Dam, de Provo’s bij Het Lieverdje, Baas in Eigen Buik-oké (1970!) hadden niets met Veronica te maken. Laat staan dat er iets over op het radiostation te horen was. Voor de presentatoren en deejays van Veronica was de stelregel: ‘Géén politiek op de zender.’

Vanaf het muziekschip werden wel programma’s uitgezonden met muziek uit de zogenaamde ‘underground’.  Op andere momenten van de dag was er Nederlands- en Duitstalig volksrepertoire en ‘Klassiek op verzoek’. Veronica was tenslotte een zender met muziek voor iedereen.

Smaak van het volk

De Veronica Top-40 van 2 december 1967 laat die veelzijdigheid goed zien. Singletjes kostten drieënhalve gulden en werden in die tijd door kinderen, jongeren en volwassenen gekocht. De LP’s waren in ’67 nog rond de twintig gulden, duur en daardoor niet voor iedereen bereikbaar. In de hitlijsten speelden LP’s daarom geen grote rol, de singeltjes des te meer. De hitlijst gaf de smaak van het volk daarom goed weer.

In de bovenste regionen staan totaal verschillende muziekstijlen naast elkaar. De Bostella, carnavalskraker-die-niet-tot-carnaval-kon-wachten, van komisch duo Johnny Kraaijkamp en Rijk de Gooyer staat naast Melodia van accordeonist John Woodhouse. Psychedelische popmuziek van Procol Harum en The Herd, staat samen met twee singles vanThe Bee Gees in de Top-10. En daar staat ook een nieuwe van The Beatles.

Kijk je verderop in de lijst, dan blijft de muziekstijl van links naar rechts schieten. Heintje’s Mama (‘Je bent de liefste van de hééle wereld’) naast de rauwe soul van Sam & Dave. En De Heikrekels (daar zijn ze weer) naast The Who.

En als we in deze laatste maand van 2017 terugkijken op de muziek het jaar 1967? Dé hitgroep van het jaar zijn The Bee Gees. In de eerste week van december staan ze zelfs met twee singles in de Top-5.

Wat is voor jou de hit of hitgroep van 1967?

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.