Hoera, een nieuwe level!

Sarah Gezien - Hoera, een nieuwe level!

Hoera, vandaag is het weer zo ver. Ik ben jarig en mag er een jaar bijtellen. Aan jarig zijn zit onlosmakelijk de volgende vraag verbonden: “Hoe oud ben je geworden?” En daarbij, nog steeds, dezelfde reacties waar ik bij de start van dit platform al eens over schreef. Maakt de reacties niet minder welkom overigens. Maar die vraag, “Hoe oud ben je geworden?” Daar heb ik een dingetje mee.

In het buitenland

Afgelopen vakantie in Italië zette die vraag me al aan het denken. De Italianen vragen namelijk: “Quanti anni hai?” Letterlijk, hoeveel jaren heb je? De Engelsen vragen: “What age are you? Wat is je leeftijd?” wordt in Nederland ook wel gevraagd, maar met name op formulieren. In spreektaal minder gebruikelijk. Zowel de Italiaanse als Engelse manier van vragen vind ik mooier, neutraler.

In “Hoe oud ben je geworden?” zit voor mij, door het woordje -oud-, een soort oordeel. Een kwalificatie. Niet voor niets beantwoorden we deze vraag, hoe hoger het getal, vaak met de wedervraag: “Hoe jong ben ik geworden bedoel je zeker?” Het sluit misschien aan bij het feit dat de meesten van ons graag oud(er) willen worden, maar niet willen zijn.

Terug naar het Italiaans

Terug naar de Italiaanse manier van vragen, die mij aan het nadenken zette; “Quanti anni hai?” In het Nederlands zou dat kunnen zijn: “Hoeveel jaren heb je op de teller?” Geeft gelijk een knipoog bij de vraag en klinkt toch lieflijker, vind je niet? Die gedachte ging verder in mijn hoofd. Misschien gevoed door de toename van games in ons dagelijks leven. Of het nu gaat om je het trainen van je hersens, doelloos tijdverdrijf of mediteren, voor alles is er een game tegenwoordig. Hoe dan ook, ‘quanti anni hai’ associeerde ik met een ‘level up’.

Level up, level bereikt

Met het verstrijken van een jaar bereik je eigenlijk een nieuw level, letterlijk gevat in een oplopend getal. Je levelt up. Zoals dat in elk game het geval is. En hoe leuk is dat, een nieuwe level bereiken? Een nieuwe level mogen spelen? Net als in elke game brengt een nieuwe level nieuwe uitdagingen met zich mee. Soms ook nieuwe verworvenheden en kennis. Hans Korteweg schreef in ‘Nog vele jaren’ over de symboliek van elk levensjaar. Volgens Hans geeft dit levensjaar mij richting. Hoera!

Voeg ik hier het gezegde aan toe dat het leven een feest is, maar dat je wel zelf de slingers moet ophangen, dan zie ik het bereiken van een nieuwe level als een feestje. Vanuit die gedachte feliciteer ik mensen tegenwoordig met het bereiken van hun nieuwe level. Hoop ik dat ze die level ten volle uitspelen. Met de lach, de traan, de uitdagingen, verrassingen, beloningen en frustraties die met het uitspelen van een level gepaard gaan. En dus van elke level een feestje maken.

Nieuwe vraag

Hoe leuk zou het zijn als de vraag ‘Hoe oud ben je geworden’ verandert in ‘Welke level heb je bereikt’? En we elkaar daarmee feliciteren. Zoals een vriendin van mij zei: “Niet: ik ben 50 jaar, maar: ik heb level 50 bereikt. Vind ik grappig en spreekt mij aan. Het geeft groei aan hè, in plaats van aftakeling.” Hier kan ik me helemaal in vinden. En nu voor nu ‘let the games begin!’

Wat vind jij van de vraag “Hoe oud ben je?” Ken je een ander mooi voorbeeld uit een andere taal misschien? Deel het met ons, dat vinden we leuk.

2 Reacties
  1. Lieve Rens, leuk stuk, echt next level! Verstand komt met de jaren. Het “hoe oud ben je geworden?” mag je dus aanhoren als “hoe wijs ben je geworden?”. Elk jaar maak ik een groei door, die ik niet wil missen, in voor-en tegenspoed. Ouderdom is voor mij iets positiefs, dus knappe vrouw als iemand jou vraagt hoe oud je bent geworden mag je heel hard uitschreeuwen dat je 50+ bent en er daarom nóg meer toe doet! Geniet van dit nieuwe levensjaar en hang ieder jaar een extra slinger op! Kuzzz Chris

    • Hoe wijs ben je geworden? ook een hele mooie vraag Christien. En ik heb geen enkele moeite om te roepen dat ik 50+ ben. Dank voor je lieve berichtje en excuses voor mijn late reactie. X

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.