Passie

Sarah Gezien-Passie

Passie en Sarah … Horen die eigenlijk bij elkaar? Natuurlijk wel!
Als kind wil je echt niet weten dat je ouders ‘het’ doen, maar als ouders rond de leeftijd van Sarah en Abraham komen, wordt alles vanuit de ogen van het nageslacht nog erger: mijn ouders doen aan bejaardenseks.

Tja.

Schrijfster worden

Niets ten nadele van de seniorenseks, maar ik wil het hebben over de tweede betekenis van passie in de Van Dale: hartstochtelijke liefhebberij. Nooit heb ik zo hartstochtelijk mijn liefhebberijen beoefend als op deze leeftijd. Neem bijvoorbeeld het schrijven. Een hobby die ik pas vlak voor mijn vijftigste ontdekte.

(Sinterklaasge)dichten

Ik ben niet iemand die ‘altijd al schrijfster had willen worden’. Ik had zelfs nooit een dagboek. Wel schreef ik vanaf mijn twaalfde ellenlange brieven naar mijn, nog steeds, beste vriendin aan de andere kant van het land. Toen werd ik ouder. En kwam het schrijven op mijn weg.

Het begon allemaal met een oproepje voor een online-dichtgroep. Dat lokte me. Ik was weliswaar een fervent maker van sinterklaasgedichten, maar verder was ik nooit gekomen. Ik gaf me op en wat was het leuk! En wat fijn dat ik er de tijd voor had. En de rust in mijn hoofd. Ik hoefde immers niet ondertussen een compleet gezin en huishouden draaiend te houden, mijn carrière verder vorm te geven en alle andere dingen te doen die me toen ik zoveel jonger was bezighielden.

Ook had ik ondertussen de nodige levenservaring. Lang niet allemaal even leuk, ik geef het toe, maar er was in elk geval voldoende denk- en schrijfstof.

Kinderboeken

Zoals wel vaker gebeurt met een ware passie, begon ook deze te groeien. Naast de gedichten ging ik kinderboeken schrijven.

Afgelopen week zat ik met Ingrid van der Knaap, de geweldige illustrator van het kinderboek ‘Op glad ijs’ te overleggen op Zoom (want ja … corona). We vroegen ons af of zo’n inspirerende samenwerking als wij hebben twintig jaar geleden ook mogelijk was geweest. Nee, schudden we tegelijkertijd ons hoofd. Want, waren we het al snel eens, toen hadden we een chronisch gebrek aan tijd. En we moesten ook nog een beetje uitvinden wat we nou echt héél, héél leuk vonden. Gelukkig hebben wij het nu allebei uitgevonden.

Ben jij rond deze leeftijd ook achter nieuwe kanten van jezelf gekomen? Wat heb jij altijd al graag willen doen? Heb of neem je nu de tijd voor jouw passie?

Bestel Op Glad ijs op Bol.com*:

Las je al de blog van Antoinette Kalkman. Ook zij begon na haar vijftigste met het schrijven van haar eerste, ondertussen succesvolle, boek Bonuszoon*.

* Als je deze link of de andere links op deze pagina gebruikt om dit boek op Bol.com te kopen, steun je Sarah Gezien en dat vinden wij fijn.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.