Pensioen als je niet meer kunt werken

Sarah Gezien - Pensioen als je niet meer kunt werken

We willen er liever niet aan denken, maar het kan gebeuren: je wordt ziek. En naarmate de jaren toenemen neemt die kans ook toe. Weet jij wat er precies gebeurt met je pensioen als je ziek wordt? Wel belangrijk. Zeker als je eigen baas bent, want dan kan een ziekmelding bij jouw pensioenverzekeraar veel kosten besparen.

Als je langer dan 2 jaar ziek bent en nog steeds minder dan 35% kunt werken, kom je als werknemer in de WIA terecht (zie mijn eerdere blog). Op dat moment stopt je loondoorbetaling maar gelukkig stopt de pensioenopbouw niet meteen. Bijna alle pensioenregeling kennen een verzekering die premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid heet.

Vrijstelling van premiebetaling

Op basis van die premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid verzekering wordt jouw pensioenregeling voortgezet voor het deel dat je niet meer kunt werken. Afhankelijk van de mate van arbeidsongeschiktheid die door het UWV wordt vastgesteld, krijg je een vrijstelling van premiebetaling. Ben je meer dan 80% arbeidsongeschikt dan krijg je een volledige vrijstelling. De werkgever en jij hoeven dus niets meer te betalen maar je pensioenregeling wordt toch voortgezet.

Gedeeltelijk arbeidsongeschikt

Als je tussen de 35% en 80% arbeidsongeschikt bent, is er meestal een staffeltje van het deel dat voortgezet wordt. Een voorbeeld daarvan is:

Mate van arbeidsongeschiktheidVrijstelling in procenten van de
verschuldigde premie
Minder dan 35% 0
35 tot 45% 40
45 tot 55% 50
55 tot 65% 60
65 tot 80% 72,5
80 tot en met 100% 100

Voor het deel dat je wel kunt werken, is het de bedoeling dat je salaris verdient en op die manier parttime pensioen opbouwt.

Aanvullende verzekeringen

Naast de vrijstelling van premiebetaling hebben sommige werkgevers ook nog aanvullende verzekeringen bij arbeidsongeschiktheid. Dit noemen we WGA-hiaat en WIA-excedent. Als je minder verdient dan ongeveer € 56.000 bruto per jaar, dan is volledige arbeidsongeschiktheid gedekt tot 75% van je salaris. Maar als je gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent en het lukt niet om werk te vinden voor dat andere deel, dan val je terug in uitkering. Daarvoor is het WGA-hiaat, die vangt de terugval op. Als je meer verdient dan ongeveer € 56.000,– val je voor dat meerdere niet meer onder de WIA. Voor de dekking van dat meerdere salaris kan de werkgever een WIA-excedentverzekering afsluiten. Check dus even bij HR wat er precies verzekerd is bij jouw werkgever.

Als je eigen baas bent, krijg je geen uitkering van de overheid bij arbeidsongeschiktheid en moet je dus alles zelf regelen vanaf de eerste dag dat je ziek bent. Belangrijk om dit goed uit te zoeken dus!

Heb jij vragen met betrekking tot pensioen? Laat ze ons weten in de comments en wie weet behandelt Rosemarie jouw vraag in haar volgende blog.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.