Pensioenakkoord, het zal mijn tijd wel duren of toch niet?

Sarah Gezien - Pensioenakkoord, het zal mijn tijd wel duren of toch niet

In mijn derde blog heb ik uitgelegd dat er twee pensioensystemen zijn, DB (defined benefit, de uitkering staat vast) en DC (defined contribution,de inleg staat vast). Nu alle partijen het eens zijn geworden over het Pensioenakkoord, is het belangrijk om te kijken wat dat betekent.

Geen gegarandeerde uitkeringen mee

In het Pensioenakkoord is afgesproken dat er alleen nog een DC-regeling mogelijk is. Dus de inleg staat van te voren vast en je krijgt recht op een deel van de beleggingen van het pensioenfonds of een individueel pensioenpotje bij een verzekeraar of premiepensioeninstelling (PPI). Er worden dus geen gegarandeerde uitkeringen meer opgebouwd. De bedoeling is dat het Pensioenakkoord in werking treedt per 1-1-2022 en dat uiterlijk per 1-1-2026 alle pensioenuitvoerders in Nederland het zo geregeld hebben. De gegarandeerde uitkeringen die je tot dan toe hebt opgebouwd bij een verzekeringsmaatschappij blijven gewoon in stand. Ben je echter deelnemer bij een pensioenfonds, dan worden je uitkeringen waarschijnlijk omgezet in een deel van de beleggingspot. Invaren wordt dat genoemd.

50+, van baan veranderen en pensioen

Wat verder nog belangrijk is, is dat de inleg niet meer afhankelijk is van je leeftijd. Iedereen krijgt dus per werkgever dezelfde inleg ongeacht hoe oud je bent. Dat kan betekenen dat als je 50+ bent, het heel ongunstig kan zijn om van baan te veranderen. Daar waar het je pensioen aangaat dan. Dat ligt echter wel aan het pensioensysteem bij je huidige werkgever. Als je huidige werkgever een DC-regeling heeft met een leeftijdsafhankelijke inleg, is die normaliter veel hoger dan de gelijke inleg ongeacht leeftijd volgens het nieuwe systeem. Het is dus heel belangrijk om daarnaar te kijken de komende jaren want anders kun je zomaar een fors pensioennadeel hebben als je van baan verandert!

Is er iets wat je al heel lang wilde weten en niet durfde te vragen over pensioen, dan is dit je kans. Stel je vraag en dat kan zomaar de inhoud van de volgende blog worden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.