Wat te doen bij ontslag op staande voet?

Toen ik de mededeling kreeg dat ik op staande voet ontslagen werd, was ik eerst wat lacherig. Dat verging me snel toen ik op internet las wat het eigenlijk inhoudt.  Het is niet niks. Het is het zwaarste middel dat de baas kan inzetten om ‘afscheid te nemen’ van een werknemer.  De wet zegt dat je flink wat fout gedaan moet hebben en dat raakt me. Ik heb gewoonweg niets fout gedaan. Dat het iedereen zo maar kan gebeuren voelt als oneerlijk en onveilig. En wat moet ik in vredesnaam doen om het ontslag op staande voet ongedaan te maken?

Rechtsbijstandsverzekering, vakbond en ontslag

Ik lees overal dat het van belang is om juridische bijstand te krijgen. Maar pech komt nooit alleen. Mijn rechtsbijstandsverzekering blijkt het gebied ‘werk’ niet te dekken. Daar kan ik dus geen aanspraak op maken. Ik ontdek dat De Consumentenbond alle rechtsbijstandsverzekeringen heeft getest. Het valt me mee voor welke prijs per maand je verzekerd kunt zijn van hulp. Er is dan zelfs de mogelijkheid om je eigen advocaat te kiezen. Maar voor nu heb ik daar weinig aan. Helaas ben ik ook niet aangesloten bij een vakbond, zoals bijvoorbeeld de FNV. Ik schrijf me daar in, omdat ik merk dat je als eenling machteloos staat en voor een appel en een ei pas ik ook mijn rechtsbijstand aan. Had ik daar maar eerder aan gedacht.

Juridisch advies vragen

Via mijn verzekeringsman ontdek ik het bestaan van het Juridisch Loket en van Hello Law, een advocatencollectief dat je telefonisch kunt raadplegen met alle mogelijke juridische vragen die je maar hebben kunt.  Dit wordt dan op je telefoonrekening verrekend per minuut. Ze vertellen me niets te tekenen dat door mijn werkgever aan mij wordt voorgelegd. Ook wijzen ze me op een bezwaarbrief die ik zo snel mogelijk aan mijn werkgever moet sturen. Dit kan eerst per mail, maar moet ook per aangetekend brief. Terwijl ik de brief aan mijn werkgever verstuur, denk ik dat het hele verhaal uiteindelijk met een sisser zal aflopen. Mijn baas (eerder Baas genoemd) zal toch wel bij zinnen komen? Zou hij echt zin hebben in al dit juridische gedoe?

Bewijs verzamelen

Het lijkt me goed om bewijs te gaan verzamelen om de beschuldigingen van mijn baas  te ontkrachten. Ik weet dat ze niet kloppen. Het ontslag geeft me een soort adrenalinekick en ik ben hyper-alert. Ik ben tenslotte aangevallen en als verdediging wil ik mijn stukken, net als bij schaken, goed neerzetten. Het voelt alsof ik meegezogen word in iets waar ik eigenlijk geen energie aan zou willen besteden. Maar ik moet wel.

Bij ontslag op staande voet heb je per direct geen toegang meer tot je werkplek en computer, daarom neem ik contact op met de mensen met wie ik samengewerkt heb. Ze vertellen hoe zij de samenwerking met mij ervaren hebben. Gelukkig is iedereen positief. Gewapend met deze verklaringen en met een ego-boost, die ik toch wel goed kan gebruiken, wacht ik af wat er komen gaat.

Reactie van Baas

De reactie van Baas op mijn bezwaar tegen het ontslag op staande voet komt snel. Hij is wat afgekoeld, maar blijft bij zijn mening.  Omdat ik in mijn brief niet ingegaan ben op de inhoud van zijn beschuldigingen, schrijft hij dat ik daarom blijkbaar akkoord ben met zijn beschuldiging en het ontslag op staande voet. Hè, dát had ik toch niet gezegd?

Tijd voor mijn eigen advocaat

Het lijkt me tijd om het uit handen te geven aan een advocaat. Een vriend van de middelbare school is jurist en gespecialiseerd in arbeidsrecht. Als ik hem vertel dat ik zijn hulp heel hard nodig heb, wijst hij mij op de mogelijkheid om via een toevoeging toch juridische hulp te krijgen. Dit is mogelijk als je belastbaar inkomen niet hoog is. Ik ben opgelucht, want dit biedt mij perspectief. Twee weken na mijn ontslag op staande voet verzamel ik alle spullen die nodig zijn voor de eerste afspraak met mijn eigen advocaat. Het is idioot, maar het geeft me een volwassen gevoel.

Heb jij nog adviezen over wat te doen bij ontslag op staande voet? En weet je of jouw rechtsbijstandsverzekering arbeidsconflicten dekt?

1 Reactie
  1. Wat ik mis in dit verhaal is de reden die Baas meent te hebben voor dit ontslag op staande voet. Die wordt niet vermeld.
    Ik vind het van kracht getuigen, dat deze persoon de andere werknemers bevraagt, klasse! vooral in zo’n situatie.
    Uit eigen ervaring weet ik hoe dit ontslag voelt: ben ooit vele jaren geleden in mijn proeftijd in het onderwijs ontslagen op staande voet. Ben toen diep verslagen, overstuur, thuisgekomen, want kort daarvoor had ik nog positieve beoordelingen gekregen, dus het bericht dat ik niet in het team paste, kwam totaal onverwacht. Mijn eigen onderzoek toen leverde op, dat er enorm veel geroddeld werd onder elkaar, waar ik nooit aan meedeed en me duidelijk van distantieerde plus wat kritisch commentaar. Ik maakte van dit ontslag een stevige opsteker voor mezelf, raapte al mijn moed bij elkaar en ging weer solliciteren, met succes. Heb al jaren een rechtsbijstandverzekering voor het geval dat…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.