Visionboard: scheurend de toekomst in

Sarah Gezien, Visionboard, scheurend de toekomst inSoms kan het even tegenzitten. En soms héél erg tegen. In mijn geval ging mijn baas tot een onverwachte actie over. Een actie met verstrekkende gevolgen voor mijn leven. Creatief en blij word ik er niet van, want het gedoe neemt al mijn beschikbare aandacht in beslag. Laat staan dat ik kan nadenken over een leuke toekomst. Als Hannah Moerland van ‘The Artist’s Way Academy‘ me uitnodigt om mee te doen met een Masterclass Visionboard Ontwerpen, waarbij je op een creatieve manier aan de slag gaat met je verlangens voor de toekomst (oh ja, dat kan ook nog), grijp ik deze kans met beide handen aan. Het is tijd om weer vooruit te kijken.

Kleur, véél kleur

Hannah woont prachtig in het centrum van Utrecht en haar huis maakt vrolijk vanaf het moment dat je een voet over de drempel zet. Veel licht, ruimte en kleur, véél kleur. “Ik heb mijn hele leven al veel gehouden van vormgeving en kleur”, vertelt ze. “Voordat ik mijn opleidingen tot intuïtief coach volgde, zat ik op de Kunstacademie. Eerst heb ik goed leren kijken, daarna goed leren luisteren en nu komt het op een heel creatieve manier samen in het geven van de Masterclass Visionboard Ontwerpen.” Naast het huis van Hannah, steekt mijn eigen woonkamer nogal kleurloos af. Maar had ik niet net gisteravond bedacht hoe goed rustige kleuren me doen in deze hectische fase van mijn leven?

Beelden werken op de verbeelding

Wanneer we aan de grote tafel zitten waarop een groot vel karton op ons ligt te wachten, legt Hannah de deelnemers meer uit: “Het maken van een visionboard is voortgekomen uit mijn werk met de methode ‘The Artist’s Way’ van Julia Cameron. In haar boek staat een programma van 12 weken en word je uitgenodigd om een beeldendossier bij te houden waarin je plaatjes verzamelt. Dit doe je omdat beelden heel sterk op de verbeelding werken. Beelden die jij mooi vindt, waar je blij van wordt en die jou inspireren. Je kunt visionboards maken voor alle gebieden van je leven, bijvoorbeeld over werk, gezondheid, relaties, rijkdom of wonen. Je gaat op zoek naar beelden en kleuren die jouw verlangen weergeven en die laten zien wat jij wilt doen, ervaren en zijn. Daarvan maak je dan een mooie collage. Je kan dit aanvullen met woorden en zinnen die het beeld versterken. Zo breng je creatieve aandacht naar wat jij in je leven wilt creëren.”

‘The Artist’s Way’ in de praktijk

Woorden als ‘creëren’ en ‘The Artist’s Way’ klinken alsof het niet helemaal bedoeld is voor gewone vrouwen zoals ik. Maar volgens Hannah is het juist heel erg praktisch om in het dagelijks leven met beelden te werken, omdat het focus en duidelijkheid geeft. “Toen ik bijvoorbeeld met onze aannemer sprak over de verbouwing kon ik precies laten zien wat ik wilde. Sterker nog, de aannemer kreeg zelf ook de smaak te pakken en aan de hand van wat hij liet zien konden we dan vroeg in het proces bijsturen. Misverstanden tussen ons bleven zo tot het absolute minimum beperkt. We bleven in mogelijkheden denken die we elkaar ook nog eens konden laten zien. Het was heel prettig om op deze wijze samen te werken en het heeft ons veel geld bespaard.” Met een lach zegt ze: “Als het werken met beelden zelfs een verbouwing zo makkelijk maakt, wat wil je dan nog meer?”

Inspiratie voor een Visionboard

Terwijl ik door een rijke voorraad aan tijdschriften blader en kijk wat ik zou willen uitscheuren of knippen, vraag ik Hannah of ze deze werkplek en haar werk ook in een collage voor zich heeft gezien. “Ja”, zegt ze, “al is het ook een resultaat van meer dan beelden alleen. Naast Julia Cameron hebben ook schrijfsters als Gabriëlle Bernstein, Daniëlle LaPorte, Elisabeth Gilbert en Marianne Wiliamson me sterk geïnspireerd. Ik heb daardoor uiteindelijk mijn eigen methode voor me gezien en ontwikkeld. Een methode waarbij je een stap verder gaat dan bij het maken van een collage. Dat is de Masterclass Visionboard Ontwerpen geworden.”

Is het maken van een visionboard dan zo anders dan het maken van een collage? Je werkt toch met dezelfde beelden? Hannah legt uit: “In een collage gaat het om het vinden van plaatjes die mooi zijn, is de compositie meer intuïtief en ontstaat er een sfeerbeeld. Dit gebeurt omdat je vrij associeert en kiest voor wat je leuk vindt. Een collage is een spontaan beeld van waar jij blij van wordt. Een visionboard is dat ook, maar méér dan dat. Het is wat je verlangt voor je toekomst – daar waar je naartoe wilt – en is heel specifiek gericht op thema’s. Daar zoek je dan beelden bij. Het komt voort uit hoe je je zou willen voelen. Het is een plan van verlangen voor de toekomst en je vertaalt dat naar beelden.” Nu Hannah dit zo vertelt, ga ik nog gerichter op zoek naar beelden die ondersteunen wat ik in mijn toekomst zou willen creëren.

Wanneer ben ik opgehouden creatief te zijn?

Het is voor mij weer even wennen om iets met mijn handen te maken. Wanneer ben ik eigenlijk opgehouden creatief te zijn? Al snel merk ik hoe ontzettend leuk ik het vind. Gewoon lekker scheuren en knippen. Toch kan ik me voorstellen dat het maken van een visionboard een beetje vreemd kan voelen. Is het iets voor iedereen? “Ja zeker”, zegt Hannah, “je kan gewoon aan de slag. Als je nieuwsgierig bent naar je toekomst en naar jezelf, dan is deze manier van werken heel krachtig. Al is het een eerste kennismaking waarbij het gewoon over uiterlijkheden gaat. Dan is de vraag ‘Wat wil ik hebben’ in plaats van ‘Wat wil ik zijn of ervaren’, en dat is net zo inspirerend. Alleen als je niet gelooft dat jij zelf iets kan veranderen is het maken van een visionboard niet erg zinnig. Het wordt dan meer een werkstukje dat je mee naar huis kunt nemen.”

“De Man” op het witte paard

Met mijn eigen nieuwsgierigheid zit het wel snor. Als ik met rode konen van het geconcentreerde werken mijn eigen visionboard bekijk, ben ik intens blij met het resultaat waarmee ik mijn wensen voor de toekomst heb neergezet. Toch krijg ik ook andere signalen dan ik van tevoren had verwacht. Terwijl ik een heel tevreden single ben, verschijnt ‘De Man’ (met bijbehorende liefde en seks) wel heel nadrukkelijk in beeld. Er is zelfs ook een prins op het witte paard met een huwelijksaanzoek. Zou het op mijn vijftigste, nadat ik Sarah Gezien heb, nog op mijn pad komen? Het zou eigenlijk wel leuk zijn, en waarom ook niet? Laat na deze Masterclass Visionboard Ontwerpen mijn gewenste toekomst maar komen. Met man en al.

Hoe ziet jouw visionboard, jouw ‘plan van verlangen van de toekomst’ eruit? Heb je (wel eens) het idee dat je voor een van je dromen te oud bent?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.